31 d’octubre del 2015

El vilafranquí Pablo Sancho nou president de la Federació Catalana de Cineclubs

El vilafranquí Pablo Sancho París, membre de Cineclub Vilafranca, és el nou president de la Federació Catalana de Cineclubs (FCC), que aglutina 48 cineclubs d’arreu del territori de parla catalana. Sancho, que estarà al capdavant de l’entitat durant els propers dos anys, és el desè president de la entitat des de la seva fundació ara fa 37 anys i el primer vilafranquí en arribar a aquest càrrec.
La Federació catalana de cineclubs, creada l’any 1978, treballa perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, en versió original subtitulada, si pot ser en català i de producció catalana, arribi a tot Catalunya.
La nova Junta de la FCC la conformen per primera vegada tretze persones que representen a tretze cineclubs diferents. Cinc d’aquestes persones s’incorporen: el Quim Crusellas, del Cineclub Vic; el Joan Salvany, del Cineclub Bigues i Riells; l’Enric Roca del Cineclub Manresa, l’Àlex Portolés del Club Cinema Castellar del Vallès; i el Tariq Porter, del Cineclub de La Garriga. Continuen a la Junta en Jep Costa, del Cineclub Olot, que serà el nou tresorer; Emma Fernández, del Cineclub Barcelona Espai de Cinema com a nova secretària; i com a vocals Joaquim Roqué, del Cineclub Amics del Cinema de la Vall de Ribes; Ginés Fernández, del Cineclub Imatges de Santa Coloma; Rafael Jariod, del Cineclub Amics del cinema de la capital del cava de Sant Sadurní; Francesca Prats, dels Amics de la FCC, i la presidenta sortint Rosa Llinàs, del Cineclub Diòptria de Figueres, que serà la nova vicepresidenta.
Com a reptes de la nova junta, Sancho explica que “en els propers mesos s’ha d’aprovar un nou Reglament de Règim Intern que l’anterior junta ja va començar a preparar i dissenyar, i fer uns nous estatuts que recullin la realitat actual de la Federació i del cineclubisme, conscients que en els últims anys el sector cinematogràfic ha canviat molt, fet que ha provocat la transformació i l’evolució de molts cineclubs”. A més, des de la Federació es proposen aconseguir un major reconeixement institucional i “reforçar davant l’administració el sentiment de xarxa que tots els cineclubs senten”.
Ribes de Freser va acollir la 10a jornada de cineclubisme català
El passat dissabte 24 d’octubre va tenir lloc a Ribes de Freser la 10a jornada del cineclubisme català, en la qual es van aplegar una setantena de cineclubistes d’arreu, que van representar a 24 cineclubs, entre ells el de Vilafranca. Tot i que al llarg del dia es van dur a terme diferents actes, el més important va ser l’Assemblea general de la Federació Catalana de Cineclubs, en la qual es van exposar els diferents programes i projectes cinematogràfics, tallers i cursos, així com la renovació de la nova junta.
A l’acte va assistir la directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Montse Majench, que va anunciar els projectes de promoció del cinema català que es podran realitzar el proper any a tots els cineclubs, i Enrique Ruiz Ferrer, qui va ser nomenat nou Soci d’Honor de la Federació pel seu activisme social i tasca incansable en el creixement del cineclubisme.

Per la tarda, el nou president, Pablo Sancho, va lliurar els diferents premis que la Federació atorga cada any amb motiu de la jornada. El Premi José María Nunes 2014 al Millor Cineclub va anar destinat al Cineclub Ateneu Igualada, “per tota l’activitat continuada durant tot l’any amb una programació que demostra que realment coneixen l'esperit d'un cineclub encara que els recursos siguin limitats. I com a reconeixement a la seva passió al cinema que ha mantingut l’oferta cinematogràfica a la ciutat amb una programació diversa i atractiva per a tots els públics”, segons va argumentar la junta.

El Premi José María Nunes 2014 a la Millor Programació en Català va ser per al Cineclub Sabadell, “per fer l’esforç de programar films catalans i per apostar que els mateixos autors acostin el cinema que es fa a casa nostra al públic”.
Per últim, el Premi José María Nunes 2014 al Millor Cineclub de menys de 10 anys el va rebre el Cineclub el Centre d’Arenys de Munt, “per la voluntat de tenir un cineclub cada cop més actiu i més proper als ciutadans i per ser un dels exemples que una entitat amb molta tradició por renovar-se amb noves activitats culturals cinematogràfiques després de més de 100 anys d’història”.