18 d’abril del 2014

Redescobrir la història de la Barcelona del segle XX a través d’una app i un web

Recuperar aquells espais de Barcelona que van ser escenari dels fets més transcendents per a la història de la ciutat al segle XX és l’objectiu que proposa el projecte Memòria BCN, que ha desenvolupat l’Associació Conèixer Història, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, a través de la Fundació Solidaritat UB. La iniciativa es va presentar ahir dimarts, 28 de gener, a l’Edifici Històric de la UB, en un acte que va presidir la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón, i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives. També hi van intervenir el director de la Fundació Solidaritat UB, Xavier López, i l’historiador Oriol López, exalumne de la UB i membre de l’Associació Conèixer Història.
 
Memòria BCN és un nou i ambiciós projecte que consta d’un web i d’una aplicació per a telèfons mòbils a través dels quals es proposen un total de deu rutes per conèixer els espais històrics més significatius de la Barcelona del segle XX. Una Barcelona en què es va proclamar la República Catalana, que va ser la primera ciutat d’Europa bombardejada sistemàticament, que va experimentar la repressió de la dictadura franquista i que va viure als seus carrers la lluita per recuperar la democràcia.
 
Amb l’assessorament de professors i investigadors de la UB, coordinats per la Fundació Solidaritat UB, s’ha dut a terme una intensa recerca documental i bibliogràfica que ha permès localitzar i catalogar més de 70 espais que constitueixen una autèntica topografia de la memòria democràtica de Barcelona, i que es recullen en un web (www.memoriabcn.cat) disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. L’usuari pot accedir a la informació de cada ruta i els seus espais mitjançant una fitxa descriptiva o bé situant-se geogràficament sobre un mapa de la ciutat. El web també recull més de 250 fotografies d’arxiu i actuals, i incorpora una cronologia gràfica dels fets històrics més destacats de la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició democràtica.
 
El projecte es completa amb una aplicació disponible per a iPhone i iPad —i properament també per a Android— que ha desenvolupat l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, i que incorpora tot el contingut del web, amb la finalitat que el ciutadà pugui recórrer les deu rutes proposades amb tota la informació a l’abast de la mà. A més, inclou un sistema que permet geolocalitzar l’usuari per informar-lo dels espais històrics més propers. L’app dota així el projecte de la mobilitat necessària per seguir els diversos itineraris amb completa autonomia.
 
L’objectiu final de Memòria BCN és recuperar el patrimoni que constitueixen els anomenats espais de memòria, on van tenir lloc fets transcendentals per a la defensa de les llibertats durant el segle XX. Es pretén ajudar a impulsar una memòria col·lectiva que permeti a tota la societat —especialment als més joves— conèixer els orígens de l’actual democràcia i dels esforços que va ser necessaris per aconseguir-la.