30 de març del 2014

La família Jané Guasch de l'Arboç cedeix documents històrics a la Generalitat sobre el Mossos d'Esquadra

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i la família Jané Guasch han signat aquesta tarda un acord per a la cessió de material de gran vàlua per a la preservació de la història del cos de Mossos d’Esquadra.
La documentació facilitada pel senyor Josep Maria Jané i Guasch, procedent de l’Arxiu Arbocenc, consta d’un total de quinze relacions o llistats de persones sospitoses de cadascuna de les Esquadres de Catalunya existents l’any 1855: Esquadra de Torelló, Esquadra de Santa Coloma de Farners, Esquadra de la Seu d’Urgell, Esquadra de Pla de Cabra, Esquadra de Riudoms, Esquadra de Sant Celoni, Esquadra de Solsona, Esquadra de Torres de Segre, Esquadra de Castelló de Farfanya, Esquadra de Móra d’Ebre i Esquadra de Moià.
Aquesta documentació destaca pel seu valor informatiu i documental ja que es tracta d’un exemple únic de la metodologia de treball del cos de les Esquadres de Catalunya (1835-1868), de com fluïa la informació de cadascun dels llocs on estaven destinades les Esquadres fins a la Comandància del cos; de com en aquestes relacions es detallava, mitjançant l’equivalent a les actuals fitxes policials, el nom, les característiques, el modus operandi i els antecedents dels sospitosos habituals dels territoris que abastaven cada una de les diferents Esquadres.
Per aquests motius destaca la importància de l’esmentada documentació des d’un vessant criminològic, atès que es tracta d’un fidel reflex de la delinqüència del nostre territori a mitjan segle XIX que permet fer un estudi acurat sobre la feina policial desenvolupada durant aquell període.
La donació del senyor Guasch destaca pel seu caràcter únic i exclusiu, atès que no s'havia conservat fins ara cap exemple tan detallat i acurat de la tasca policial del cos de Mossos d’Esquadra durant aquest període de la seva història.
El pare dels cessionaris, Josep Maria Jané i Samsó, fou un notable promotor cultural i escriptor arbocenc. Defensor de la cultura i la llengua catalana durant el franquisme, va participar en nombroses activitats vinculades a la conservació cultural del país i a la memòria històrica. La seva contribució el va fer mereixedor de la Creu de Sant Jordi l’any 1995.