dissabte, 29 de gener de 2011

La Festa Major de Vilafranca ja té Administradors! (amb retard, però)

Amb gairebé quatre mesos de retard -i trencant el protocol de la Festa Major- l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor de Cultura, Raimon Gusi, van presentar fa dues setmanes els nous administradors de la Festa Major de Vilafranca 2011. 


MARTA CARBÓ GALLEMÍ 

Té 32 anys. Ha crescut al barri del Poble Nou però viu al barri del Centre. És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració i en Periodisme. Treballa al gabinet de premsa i comunicació del Servei Català de Trànsit. A la FM dels Petits va ballar al Ball de Nans. De sempre ha viscut la festa intensament, però mai hi ha estat vinculada de forma directa.

YOLANDA LEZCANO PINA 
Té 42 anys. Casada i amb dos fills de 14 i 11 anys. Viu al Poble Nou. Ha viscut intensament la FM dels Petits on han ballat els seus fills. Participa en les vocalies de l'IES Eugeni d'Ors. És presidenta del Club Natació Vilafranca des del 2007. Des de fa 4 anys és membre del consell rector del Patronat Municipal d'Esports. 

ROSA MARIA PAINOUS ESCOFET 
Té 48 anys. Viu a la Barceloneta-Sant Magí. Casada amb un exfalconer i mare de 2 filles que ballen a la festa major. Llicenciada en Psicologia, treballa en tasques administratives en l'empresa familiar dedicada a l'arquitectura i l'urbanisme. Havia col·laborat amb els Amics de Puerto Cabezas i amb Vilafranca Solidària. Ha col·laborat en les captes de la Festa Major. 

FRAN NIETO-MÁRQUEZ MOHEDANO 
Té 24 anys. Viu a l'Espirall. Llicenciat en Història de l'Art, ha treballat en prevenció de riscos laborals i és monitor de lleure. És membre actiu del Centre Cultural Rociero de l'Espirall, forma part del Ball de les Gitanes, ha estat membre de la Comissió de la Festa Major dels Petits i col·laborador de la Comissió de Carnaval de Vilafranca. 

JOAQUIM RUNSÓ BASCUÑANA
Té 44 anys. Està casat i té dues filles. Viu entre els barris del Centre i les Clotes. És autònom en una empresa familiar de fusteria i ebenisteria. Ha estat fundador i membre de l'entitat Amics del Bàsquet del Penedès, va ser monitor del Grup d'Esplai Parroquial, ha col.laborat i actualment és membre de l'AMPA del CEIP Estalella Graells, membre de l'Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava. Va ser membre dels Castellers de Vilafranca i fa 20 anys que col·labora en l'organització de barres a la Festa Major.

Moltes felicitats a tots ells i endavant amb aquesta dura tasca!

divendres, 28 de gener de 2011

Vilafranca, 1808, entre les dues batalles del Bruc: nou article al Cargol d'aquesta setmana

Vilafranca, 1808, entre les dues batalles del Bruc és el títol del nou article que he escrit i surt publicat al Cargol d'aquest passat 24 de gener de 2011. T'ho penses perdre?

diumenge, 16 de gener de 2011

Continua el culebrot del Centre d'Interpretació del Cava (III)

Aquesta setmana, l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia ha fet un ple extraordinari per treure a convocatòria el Centre d'Interpretació del Cava després de rescindir el contracte amb l'empresa Lunatus. Així va anar el ple extraordinari:
Amb un ampli consens, l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar aquest dimecres en un ple extraordinari la contractació mitjançant procediment obert i tramitació urgent de l’execució de la primera fase del projecte museològic i museogràfic del Centre d’Interpretació del Cava a la Fassina de can Guineu. El plec de condicions del nou concurs, que preveu l’admissió de variants o millores respecte del projecte original, va rebre el suport de l’equip de govern (CiU i AMI) i de dos dels tres grups de l’oposició (PSC i PP), mentre que ERC va optar per l’abstenció. Aquesta nova adjudicació és una conseqüència directe del fet d’haver rescindit el contracte que l’Ajuntament tenia amb Lunatus, l’empresa que va redactar el projecte museològic i que n’havia d’executar la primera fase, degut als problemes econòmics de l’adjudicatària. 

La portaveu de CiU, Maria Rosell, després de deixar clar que tot el procés s’ha fet dins la legalitat, va agrair les facilitats de tots els grups municipals per arribar a un consens i poder tirar endavant el projecte del Centre d’Interpretació del Cava, que ella mateixa va definir com una aposta molt ferma i decidida per Sant Sadurní. “Apostem pel turisme, però tenim clar que l’Ajuntament no ho pot tirar endavant tot sol, i per això ens estem movent per aconseguir que les empreses del nostre municipi s’hi aboquin”, va puntualitzar Rosell. Segons la portaveu de CiU, són les empreses les que han de tirar del carro amb l’ajut de les diferents administracions, tant l’Ajuntament com la Generalitat i el Govern de l’Estat. AMI, el soci de govern de CiU, també hi va donar suport, i el seu portaveu, Isidor Rando, va dir que s’havien millorat les bases de l’anterior contractació després d’haver constatat que no satisfeien prou les expectatives que havien generat. També va deixar molt clar que el seu grup serà coherent i acceptarà l’empresa que obtingui més punts en les votacions del nou concurs. 

PSC i PP també hi donen suport
La portaveu del PSC, Susanna Mérida, va destacar la capacitat de consens demostrada a l’Ajuntament de Sant Sadurní en una època en la qual sovint s’acusa als polítics de no propiciar els acords. Mérida es va referir primer al consens que hi va haver entre els partits de l’oposició per salvar una situació crítica amb l’empresa adjudicatària i comprovar que el govern no estava disposat a solucionar-ho de la manera que PSC, ERC i PP creien necessària per garantir millor els interessos de la vila. D’altra banda, la portaveu dels socialistes va fer referència a un consens encara més ampli entre govern i oposició per redefinir els objectius i poder aprovar les noves bases del concurs. Mérida va valorar positivament el gir de l’equip de govern encara que, segons ella, hagi estat forçat per les circumstàncies, i també va fer notar que això ha permès introduir novetats importants en els criteris administratius i tècnics. “Hem pogut resoldre un tema que ens preocupava, que era el de la posada en marxa del Centre d’Interpretació del Cava en dues fases, i que nosaltres creiem que era inviable”, va puntualitzar la portaveu socialista. Segons va dir, s’ha arribat a l’acord d’obrir-lo al públic en una única fase, a la vegada que s’ha ajustat el volum del museu a l’actual realitat econòmica amb l’objectiu de facilitar la viabilitat i sostenibilitat del projecte. Susanna Mérida també va explicar que s’havia reduït el pes de la part econòmica en la valoració global del projecte, de manera que els aspectes creatius i culturals es tinguin més en compte que els temes econòmics, sobretot tenint en compte que ja venen limitats pel pressupost disponible. Altres qüestions que ara tenen més relleu, segons la portaveu del PSC, són la major valoració de continguts pensats per a discapacitats, així com la major puntuació dels aspectes relacionats amb la viabilitat tècnica i econòmica. Mérida va reclamar a l’equip de govern un esforç per trobar complicitats amb la societat civil i empresarial de la vila, a la vegada que va recordar que s’ha d’estudiar quina és la fórmula de gestió més adequada per garantir els interessos col•lectius. Com a conclusió, la portaveu socialista va deixar clar que el vot favorable del seu grup era un vot de confiança però no un xec en blanc perquè “creiem en la Fassina, però no a qualsevol preu ni amb projectes insostenibles per a l’Ajuntament”. 

També el PP hi va votar favorablement perquè, segons la seva portaveu, Dolors Montserrat, el que ara s’aprova és conseqüència de la moció presentada en el seu moment pels tres grups de l’oposició i que ja preveia la resolució del contracte amb Lunatus i una nova contractació incorporant certes millores. En concret, es va referir a la introducció de nous criteris avaluables de forma automàtica, com ara la reducció de consum energètic o la modificació dels paràmetres econòmics per evitar que es repeteixi una situació similar a la que ha succeït amb Lunatus. Així mateix, Montserrat va dir que, sense treure importància a les qüestions relacionades amb les noves tecnologies, es vol que el Centre d’Interpretació del Cava sigui d’interès per a tots els públics, inclosa la gent gran i els escolars. Finalment, la portaveu del PP va posar èmfasi en la viabilitat econòmica com un dels paràmetres essencials d’aquesta nova convocatòria, a la vegada que va recordar que la subvenció del Ministeri de Cultura només s’ha allargat fins a finals de juny i caldrà no adormir-se per arribar-hi a temps. 

ERC té dubtes i opta per l’abstenció
Malgrat haver participat en les negociacions d’aquestes darreres setmanes amb la resta de grups municipals, ERC va optar finalment per l’abstenció perquè considera que és un projecte amb massa interrogants. El seu portaveu, Albert Prat, va començar la seva intervenció recordant que havia estat la moció dels grups de l’oposició la que havia conduït a poder rescindir el contracte amb Lunatus i, posteriorment, a la negociació per definir un nou full de ruta, un nou projecte museístic i un pla de viabilitat. Segons Prat, aquestes converses han vingut condicionades per la impossibilitat d’augmentar el termini d’execució de les obres més enllà del 30 de juny. El portaveu republicà també va dir que dels 600.000 € inicials de la subvenció del Ministeri, 80.000 s’han gastat en un projecte que no compleix les perspectives anunciades, mentre que 170.000 € s’han destinat a obra civil no prevista. “Ens quedem amb 282.000 € més IVA i amb això hem de fer el mateix que havíem de fer amb 600.000 €”, va puntualitzar Prat. El portaveu d’ERC va explicar que el seu grup havia posat l’èmfasi en la viabilitat econòmica del projecte, i també en que la nova subvenció de 200.000 € prevista pel 2011 es destini a condicionar mínimament el celler o, com a mínim la baixada al celler, però va remarcar que en això s’havien quedat sols. Finalment, ERC volia posar l’èmfasi en el fet que el museu estigui adequat a la nova realitat, però Prat va comentar que la manca de temps i de concepte museístic han fet que les bases no contemplin suficientment les aportacions dels republicans. “No es contempla, per exemple, que els projectes que no siguin viables econòmicament quedin eliminat del procés, a la vegada que només s’accepta introduir millores i no refer completament el projecte”, va especificar Albert Prat, que també va lamentar que s’haurà d’acabar fent una tria precipitada. Tot i optar per l’abstenció, ERC considera que no pot legitimar un procés ple d’incongruències denunciades reiteradament, i el seu portaveu ho va exemplificar en els canvis que s’han anat introduint al projecte sense consens, al costat de mancances greus en les obres ja executades. Finalment, Prat va dir que l’equip de govern no té previst augmentar la partida de turisme en el pressupost del 2011 i es va preguntar com es pagarà el funcionament i el manteniment del Centre d’Interpretació del Cava. 
En el decurs del ple, hi va haver una picabaralla dialèctica entre el portaveu d’ERC, Albert Prat, i la portaveu de CiU, Maria Rosell, quan en relació al tema de la viabilitat econòmica el regidor republicà va posar l’exemple de Mainada, un equipament municipal destinat als més petits. Prat va retreure que al govern que Mainada es trobi en liquidació, i Rosell va replicar que aquest servei fa 8 anys que funciona gràcies a una subvenció del Ministeri perquè hagués sigut inviable posar-lo en marxa només amb els recursos de l’Ajuntament i dels usuaris. “Fa dos anys, el Ministeri va traslladar les subvencions a la Generalitat, i si bé el primer any es va aconseguir mantenir la subvenció, l’any passat la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania, aleshores a càrrec d’una consellera d’ERC, va retirar la subvenció i això ha obligat l’Ajuntament a fer un esforç per poder continuar endavant”, va argumentar Rosell. La portaveu de CiU va afegir que s’intentarà mantenir el servei, però va explicar que s’ha hagut de deixar el local perquè sense la subvenció de la Generalitat es fa molt difícil poder mantenir aquest tipus de serveis, i va acabar demanant a Prat que no faci demagògia amb aquestes qüestions. El portaveu d’ERC va reconèixer que és cert que hi havia una subvenció, però va afegir que no tots els serveis tenen subvenció i va concloure que és una qüestió de prioritats. 
El ple va ser curt perquè només hi havia un punt a l’ordre del dia i va comptar amb l’assistència de tots els membres del consistori, inclòs l’alcalde de la vila, Joan Amat.

dijous, 13 de gener de 2011

VINSEUM està de rebaixes!

Si, si, Vinseum - Museu de les Cultures del Vi de Catalunya està de reibaixes. No és que hagin posat a la venda -i a preu assequible- les més de 17.000 peces que té (alguna ja la podrien vendre i fins i tot regalar) sino que posen a la venda les publicacions editades per Vinseum al mòdic preu de 5 euros, entre el 7 i el 31 de gener de 2011.
Diré que estic completament d'acord amb aquesta promoció per diferents motius:
1. Els magatzems on es guardaven les publicacions del museu estaven plens de llibres editats pel museu que no es venen (quan hi vaig treballar em va tocar un parell de vegades fer inventari).
2. No es venen perquè molts d'ells no tenen gaire interés al gran públic, ni potser tampoc al petit públic. Amb tots els respectes però la revista Diónysos conté alguns articles que estan força bé però el disseny encareix i, fins i tot, sovint no saps com agafar la revista (de format llibre). Ni tants CD's de música...
3. Tot plegat pot servir per a que, persones com jo, anem a comprar alguns llibres que ens falten en la nostra particular col·lecció.
4. I també per reduir l'espai de magatzem del museu i per incrementar els ingressos del museu que tanta falta fan! 

dilluns, 10 de gener de 2011

El Taller de Les Clotes presenta una exposició de fotografies històriques del barri de Les Clotes

L'associació cívico-política de El Taller de Les Clotes presenta en el marc de les Festes de Sant Raimon 2011, entre el 10 i el 23 de gener de 2011, una exposició de fotografies de les darreres dècades en què es plasmen les transformacions urbanístiques, socials i econòmiques del barri de Les Clotes. Les fotografies van ser recollides per l'associació durant els primers mesos de l'any 2010 entre els veïns del barri.
L'exposició es pot veure a la Sala d'Actes de L'Escorxador de Vilafranca (carrer Escorxador núm. 19-21).

dijous, 6 de gener de 2011

Ha mort l'historiador Grabriel Cardona

(Foto Agencia EFE)
Una caiguda a una benzinera del barri de Sarrià de Barcelona li va provocar una hemorragia cerebral el passat 31 de desembre. Ahir, 5 de gener, va deixar-nos aquest gran historiador, dedicat a la història militar del nostre país. 
La següent notícia procedeix de El Periódico de Catalunya:
L'historiador i militar Gabriel Cardona ha mort als 72 anys a Barcelona, segons ha confirmat Edicions Destino, editora de les obres de qui va ser un dels fundadors de la Unió Militar Democràtica (UMD).
Destino té previst publicar aquest mes el seu llibre Las torres del honor, que és el relat d'un membre de la UMD que va viure des de les sales de banderes de les casernes militars espanyoles el cop d'Estat del 23-F del 1981. L'obra dóna també testimoni de la transició a l'Exèrcit, una institució entrenada i educada per garantir la supervivència del franquisme fins i tot després de la mort del dictador Francisco Franco.
Nascut a la localitat menorquina d'Es Castell el 1938, Cardona pertanyia a una família de militars i, a més de cursar la carrera militar per seguir la tradició familiar, es va doctorar en Història per la Universitat de Barcelona.La seva oposició al franquisme el va portar a formar part del grup fundacional de la Unió Militar Democràtica. No obstant, després de l'intent de cop d'Estat del 23-F, va deixar l'Exèrcit per dedicar-se a l'ensenyament de la història a la Universitat de Barcelona.En l'obra de Cardona destaquen llibres com El poder militar en la España contemporánea hasta la guerra civil (1983), Franco no estudió en West Point (2002), El gigante descalzo. El ejército de Franco (2003) i Los Milans del Bosch: Una familia de armas tomar (2005). També va escriure Historia militar de una guerra civil (2006), El poder militar en el franquismo (2008), Alfonso XIII, el rey de espadas (2010) i Quan nos reíamos de la muerte (2010).dissabte, 1 de gener de 2011

Divertit i divulgador video sobre "Un dia a l'Arxiu"

La Xarxa d'Arxius Comarcals disposa d’un conjunt d’arxius arreu del territori català que tenen la missió de conservar i difondre el patrimoni documental. Fotografies, pergamins, llibres d’actes, plànols, pel·lícules i d'altres tipus de documents que testimonien la història i el present d’una comarca. Els arxius tenen la funció de conservar els documents, sense oblidar les actuacions de difusió que els han de fer accessibles per al seu ús social.
El vídeo, editat per la Generalitat de Catalunya, “Un dia a l’Arxiu” suposa l’inici d’una col·lecció de productes multimèdia que han de posar a disposició dels usuaris i, especialment, dels arxivers i docents, eines que facilitin el desenvolupament de les seves activitats. Aquest nou recurs didàctic, visualment atractiu, mostra les principals accions que es desenvolupen en un arxiu. Està adreçat a un públic d’ensenyament primari, secundari i batxillerat, tot i que és extrapolable i útil per qualsevol altre usuari.
Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.