26 de juny del 2011

L'Arxiu Requesens a l'Arxiu Nacional de Catalunya

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha incorporat al seu fons l’arxiu nobiliari més important que es conserva a Catalunya. Es tracta de l’Arxiu de la Reial Capella del Palau Reial Menor de Barcelona, conegut com l’Arxiu del Palau Requesens, que inclou 4.682 unitats documentals i que és propietat de la Companyia de Jesús.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presidit aquest matí l’acte de lliurament en dipòsit de l’Arxiu en què també han participat el superior provincial de la Companyia de Jesús a Catalunya, Lluís Magrinyà, el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Sans Travé; el director general de Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma; la regidora de l’Ajuntament de Sant Cugat, Joana Barbany; i el superior del Centre Borja, Francesc Xicoy Bassegoda.

Durant l’acte de signatura de cessió de l’Arxiu el conseller Mascarell ha ressaltat la importància de l’acord: “Avui estem ratificant el domini públic d’aquest material a disposició, encara més del que ho estava fins ara, dels investigadors i de tothom qui vulgui conèixer la nostra història”.

Mascarell també ha remarcat el compromís de l’Arxiu Nacional de Catalunya amb l’Arxiu del Palau Requesens: “Vull agrair a la Companyia de Jesús la seva generositat i la seva confiança. Segur que totes dues seran garantides per l’Arxiu Nacional de Catalunya. Gràcies pel que representa de mirada sobre el passat i sobre el futur. De ben segur que els investigadors trobaran aquí les condicions còmodes i necessàries per fer la seva feina”.

L’Arxiu del Palau Requesens constitueix una font important per al coneixement de Catalunya i de tota la mediterrània durant l'Edat Mitjana i Moderna. És el fons nobiliari més important que es conserva a Catalunya, equiparable únicament als arxius dels títols de la Grandesa d’Espanya, com els ducats de Medinaceli, Cardona i Híjar, que es troben fora del territori català.

Contingut de l’Arxiu
L’Arxiu Palau Requesens està format per un fons documental extens que pertanyia als comtes de Sobradiel, descendents de la família Requesens, que el van cedir a la Companyia de Jesús l’any 1921 juntament amb la Reial Capella del Palau. Està integrat per 690 lligalls de documentació, majoritàriament dels segles XV al XIX; 8 capses de privilegis reials i pontificis; 329 manuscrits medievals i moderns; 3.622 pergamins dels segles X al XVII; i 33 segells de cera procedents dels privilegis reials i papals.

El productor del fons documental és el llinatge català dels Requesens -en particular diverses branques que descendeixen del governador Galceran de Requesens i Santa Coloma (mort l’any 1465), un dels personatges centrals del segle XV català segons els historiadors Jaume Vicens Vives i Santiago Sobrequés.

A mitjan segle XVI, per manca de descendència masculina, els Requesens van ser succeïts pels Zúñiga, grans Priors de Castella, els Fajardo marquesos de los Vélez i de Martorell, els Álvarez de Toledo marquesos de Villafranca del Bierzo i, finalment, els Cavero, comtes de Sobradiel.

Al costat de la documentació ordinària de tipus familiar i patrimonial, s’hi troben documents reials i pontificis que van arribar a l’arxiu per via testamentària (seria el cas de les restes de l’arxiu reial de Nàpols que fou llegat per Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, a la seva esposa Mencía de Mendoza, marquesa de Zenete) o per l’exercici d’importants càrrecs diplomàtics i militars de diferents membres de la família (correspondència de Lluís de Requesens i de Zúñiga, governador de Milà i dels Països Baixos).