6 de gener del 2011

Ha mort l'historiador Grabriel Cardona

(Foto Agencia EFE)
Una caiguda a una benzinera del barri de Sarrià de Barcelona li va provocar una hemorragia cerebral el passat 31 de desembre. Ahir, 5 de gener, va deixar-nos aquest gran historiador, dedicat a la història militar del nostre país. 
La següent notícia procedeix de El Periódico de Catalunya:
L'historiador i militar Gabriel Cardona ha mort als 72 anys a Barcelona, segons ha confirmat Edicions Destino, editora de les obres de qui va ser un dels fundadors de la Unió Militar Democràtica (UMD).
Destino té previst publicar aquest mes el seu llibre Las torres del honor, que és el relat d'un membre de la UMD que va viure des de les sales de banderes de les casernes militars espanyoles el cop d'Estat del 23-F del 1981. L'obra dóna també testimoni de la transició a l'Exèrcit, una institució entrenada i educada per garantir la supervivència del franquisme fins i tot després de la mort del dictador Francisco Franco.
Nascut a la localitat menorquina d'Es Castell el 1938, Cardona pertanyia a una família de militars i, a més de cursar la carrera militar per seguir la tradició familiar, es va doctorar en Història per la Universitat de Barcelona.La seva oposició al franquisme el va portar a formar part del grup fundacional de la Unió Militar Democràtica. No obstant, després de l'intent de cop d'Estat del 23-F, va deixar l'Exèrcit per dedicar-se a l'ensenyament de la història a la Universitat de Barcelona.En l'obra de Cardona destaquen llibres com El poder militar en la España contemporánea hasta la guerra civil (1983), Franco no estudió en West Point (2002), El gigante descalzo. El ejército de Franco (2003) i Los Milans del Bosch: Una familia de armas tomar (2005). També va escriure Historia militar de una guerra civil (2006), El poder militar en el franquismo (2008), Alfonso XIII, el rey de espadas (2010) i Quan nos reíamos de la muerte (2010).