11 de gener del 2009

El metrallament sobre l'Aeròdrom 331 dels Monjos del Penedès el 12 de gener de 1939

El 12 de gener de 1939, a primera hora del matí, uns avions procedents darrera de la muntanya on hi ha el Castell de Penyafort i les fàbriques de ciment (Uniland), en el què avui és el Parc Natural del Foix, van aparèixer 6 avions que van metrallar el camp d'aviació amb bales incendiàries provocant la crema d'uns quants aparells Polikarpov I-15 Xato. Els avions van fer dues passades. En aquesta acció van ferir al mecànic d'aviació Florencio Esteban que va ser portat a l'Hospital Militar de Vilafranca, Clínica Militar núm. 10.
Però com va ser aquest metrallament? Com va ser que van incendiar alguns avions i s'acostaven a camuflar al voltant del camp d'aviació sota algun arbre?
L'anecdotari mongenc i rapitenc situen la presència d'un personatge "misteriós", un militar de l'aviació que sempre anava amb un abric de color negre i que tenia rang de capità. Aquest personatge, pel que sembra, va ordenar col·locar els avions, a primera hora del matí, enmig del camp d'aviació enlloc de deixar-lo on estaven, apartats en els marges i procurant no ser vistos. A part, de marcar el camp d'aviació amb calç.
Com que les oficines de l'aviació estaven a Cal Carbonell dels Monjos i aquest senyor tenia allà el seu despatx, acabada la guerra va retornar als Monjos a visitar algunes de les amistats que havia fet, però aquesta vegada havia canviat d'uniforme. Havia abandonat l'uniforme de l'Exèrcit republicà per posar-ne un uniforme militar "franquista".