18 de maig del 2008

18 de maig: Dia Internacional dels Museus

Avui es celebra a arreu el Dia Internacional dels Museus, una iniciativa impulsada per l'ICOM per obrir i difondre els museus entre el públic general, sovint reaci a entrar en un museu, amb l'organització d'activitats molt diverses.
Fa un parell de setmanes, vaig estar al Museo de la Cultura del Vino Dinastía Vivanco. Està situat a la població de Briones (La Rioja) i ha estat impulsat per unes bodegues privades, que per cert, fa un bon vi.
L'entrada val 7,50 € però el preu s'ho val. Un museu que explica a la perfecció i d'una manera clara i entenedora el procés de la creació del vi: des del cultiu fins a la taula, passant per l'evolució històrica pròpia desde temps immemorials. Tot molt ben presentat, amb objectes i maquinària de tots els temps, uns esquemes molts entenedors, un audiovisuals ben fets i en la mida justa, sense ser excessius ni escadussers.
Però no tant sols el discurs museològic tracta d'aquests temes, també trobem les indústries vinculades al sector del vi com els boters i la indústria del suro. En el viatge pel Museo de la Cultura del Vino pots recórrer també unes sales dedicades a l'art i el vi, amb una fantàstica col·lecció d'obres d'art de tots els temps destacant pintures de Sorolla, Ribera, Mantegna i Picasso.
L'altre gran col·lecció que es pot veure està dedicada al propi "art" d'obrir, servir y beure el vi amb una gran col·lecció de llevataps molt curiosa. La visita finalitza amb una copa de vi com "Déu mana".
En els espais exteriors de la Dinastía Vivanco hi ha l'anomenat "Jardí de Baco", una fantàstica col·lecció ampelogràfica amb una gran quantitat de varietats de raïm que es cultiva arreu.
Si teniu ocasió d'anar, aneu-hi.
Feliç Dia Internacional dels Museus.