16 de setembre del 2016

Efemèrides: 16-9-1964: Aparició del primer número de Tele/eXpres

El 16 de setembre de 1964 va aparèixer el primer número del diari Tele/eXpres. Fundat per Jaume Castells, va ser el primer diari català, escrit en castellà, d'iniciativa privada realitzat després de la Guerra Civil espanyola. El seu primer director va ser Andreu Avel·lí Artís i Tomàs, més conegut com a Sempronio, fill del vilafranquí Josep Artís Balaguer i cosí d'Avel·lí Artís Gener "Tísner".
El diari va desaparèixer el 23 de desembre de 1980 arran de la crisi econòmica de la darrera empresa editora.

9 de setembre del 2016

El Fons Henry Buckley de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès s'incorpora al projecte "Fotografia a Catalunya"

El Portal "Fotografia a Catalunya" va néixer amb l'objectiu de ser una finestra a la riquesa, qualitat i diversitat del món de la fotografia. Un projecte fruit del Pla Nacional de Fotografia, impulsat pel Departament de Cultura, i fet amb la col·laboració de moltes institucions (arxius, biblioteques i museus), de col·leccions particulars i dels propis fotògrafs que han seleccionat el millor dels seus fons i la seva obra, per presentar-ho de forma integrada davant del públic. Aquesta web ofereix també un panorama de les activitats i dels mútliples recursos, tant documentals com educatius, sobre la fotografia que estan disponibles a tot Catalunya. El Portal es va publicar al novembre de 2015 amb més de 1.500 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerrotip, i aquest contingut ha anat creixent fins avui i la previsió és que es vagin incorporant nous fons. 
Així, aquest setembre s'ha incorporat al Portal cinquanta set fotografies del Fons del corresponsal britànic Henry Buckley realitzades durant la Guerra Civil Espanyola i l'exili republicà (1936-1939). Tot i no ser un fotògraf professional, com a corresponsal sempre va aprofitar el fet d'estar sempre pròxim a la notícia per captar les imatges dels diferents esdeveniments que succeïen i el seu valor ve donat per les imatges que ens mostren diferents episodis destacats de la Guerra Civil: el front de Terol, la batalla de l'Ebre, la del Segre, el comiat de les Brigades Internacionals, o el Camp d'Argelers i Sant Cebrià, a França. 
Aquest fons va ingressar al 2008 per tal de dur a terme els treballs de digitalització i, un cop realitzats, els originals es van retornar als fills del periodista, cedint-ne els drets d'explotació i comunicació pública a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. El 2014, aprofitant la commemoració del 75è aniversari del final de la Guerra Civil i l'exili republicà, des de l'Arxiu es van realitzar els treballs de descripció, associant cada fitxa amb la seva imatge, i així fer possible la difusió del fons a través del cercador Arxius en Línia de la Xarxa d'Arxius Comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat. Ara, una selecció de les millors imatges, també es podran veure en el Portal "Fotografia a Catalunya"

Nota de premsa de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

7 de setembre del 2016

Participació a l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a Santa Margarida i els Monjos amb la xerrada "Notes històriques de la Guerra de Successió a l´Alt Penedès"

L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos commemorarà aquest any la Diada Nacional de Catalunya amb un acte institucional al Molí del Foix.
La vetllada es durà a terme el proper divendres 9 de setembre i començarà a les 8 del vespre amb una xerrada de l’historiador Daniel Sancho que duu per títol "Notes històriques de la Guerra de Successió a l´Alt Penedès". En la xerrada s'explicaran algunes dades vinculades amb la guerra i els inicis del regnat de Felip V a Santa Margarida i els Monjos. L’alcaldessa Imma Ferret, farà lectura del manifest de l’11 de setembre i la coral l’Amistat interpretarà el cant dels Segadors.
L’acte finalitzarà amb una copa de cava per a tots els assistents als jardins del Molí de Foix i l’acompanyament musical del grup Spirits in the Machine.