22 d’agost del 2016

L'Arxiu Comarcal col·labora en el projecte editorial 'Vilafranca desapareguda'

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès i l'editorial Efadós SL, han establert una col·laboració mútua, mitjançant la signatura d'un conveni aquest mes de juliol, per la producció i coedició de l'obra titulada Vilafranca desapareguda, dins la col·lecció de Catalunya Desapareguda. D'aquesta manera l'Arxiu posarà a disposició de l'editorial tots els fons fotogràfics dipositats a l'Arxiu Comarcal per tal que els pugui consultar, seleccionar i tenir una còpia digital de les imatges seleccionades i publicar-les amb l'objectiu d'oferir la màxima representació fotogràfica a l'obra. La persona encarregada de realitzar la tasca de selecció i edició de textos és l'historiador vilafranquí Daniel Sancho Paris.
  
Amb el nom de "Catalunya Desapareguda", l'editorial Efadós SL publica tota una col·lecció de llibres amb imatges històriques de carrers, places, activitats econòmiques i tradicions ja perdudes perquè qualsevol persona pugui conèixer un passat molt recent de la nostra història. Actualment ja són 15 els llibres de pobles i ciutats publicats: Sant Andreu de Palomar, La Cerdanya, la Sagrada Família, el Cementiri del Poble Nou, Barcelona, el Poble Nou, Igualada, Gavà, Sant Feliu de Guíxols, Olesa de Montserrat, Vilanova i la Geltrú, Sant Boi de Llobregat, Manresa, Vic i Palamós. 

Les imatges que formaran part de l'obra no tan sols seran de fons de l'Arxiu Comarcal, sinó que es demana la col·laboració ciutadana per tal de recollir aquelles fotografies inèdites que mostrin una Vilafranca poc coneguda, les quals seran digitalitzades i incorporades a l'obra. Per tant, aquelles persones que vulguin aportar fotografies es poden posar en contacte amb l'Arxiu Comarcal (Avinguda Europa, 6-8, Vilafranca o telèfon 938172311) o per correu electrònic fotografiesantiguesvilafranca@gmail.com

La previsió és que la publicació de l'obra coincideixi amb la Diada de Sant Jordi del 2017. 

Nota de premsa de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

15 d’agost del 2016

Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès posa a disposició online els índexs especials de Capítols Matrimonials dels notaris de Vilafranca

L'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès custodia diferents fons notarials que apleguen la documentació produïda pels notaris en l'exercici de les seves funcions. Aquests fons són dels més consultats per part d’investigadors, genealogistes i historiadors. A l'Arxiu Comarcal hi podem trobar diferents fons en funció del districte, amb documentació que abasta des del segle XIV fins el segle XX. La major part de la documentació és del Fons del Districte Notarial de Vilafranca del Penedès, amb aproximadament uns 400 metres lineals de documentació, l’inventari de la qual es pot consultar mitjançant al cercador "Arxius en línia".

Com que aquest tipus de documentació és de la més consultada, especialment pels genealogistes, des de l’Arxiu es va iniciar un projecte per a fer un buidatge i elaborar els índexs d'aquells volums dels qual no existia, amb l'objectiu de facilitar la recerca als usuaris i al mateix temps millorar la conservació dels volums, evitant l'excessiva manipulació dels llibres en la seva consulta a la sala. 

En una primer fase d'aquest projecte s'ha prioritzat l'elaboració dels índexs dels llibres especials dels Capítols Matrimonials que no en tenien, aquests són els del segle XV fins a finals del XVIII. Els volums dels quals si existeixen índex, principalment des del finals del segle XVIII al segle XX, s'han de continuar venint a consultar de manera presencial a l'Arxiu. Properament s'iniciarà la segona fase amb la publicació dels llibres especials dels Testaments. 
 La publicació s'ha fet amb la càrrega dels fitxers amb format Excel, separat per segles i notaris. Podeu accedir-hi mitjançant el següent enllaç o el bàner de la pàgina inicial de l'Arxiu Comarcal. 

Nota de premsa de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

8 d’agost del 2016

Algú sap alguna cosa de... Foto Abellán de Vilafranca

Algú sap alguna cosa d'aquest fotògraf que es deia Abellán que tenia el seu estudi al carrer de la Parellada número 16, 2n pis? L'anunci publicitari va ser publicat al setmanari Penedès el 1942.
Qualsevol informació que tingueu la podeu fer arribar a: fotografiesantiguesvilafranca(arroba)gmail.com.
(substituir la paraula arroba per @).

4 d’agost del 2016

Projecte "Vilafranca desapareguda"

Dins de la col·lecció de llibres "Catalunya Desapareguda", l'editorial Efadós SL, que a Vilafranca ja va publicar el llibre L'Abans, publicarà per la diada de Sant Jordi de l'any 2017 el llibre "Vilafranca Desapareguda" amb fotografies antigues de Vilafranca fins a la dècada dels anys 1960. 

Amb el nom de "Catalunya Desapareguda", l'editorial Efadós SL publica tota una col·lecció de llibres amb imatges històriques de carrers, places, activitats econòmiques i tradicions ja perdudes perquè qualsevol persona pugui conèixer un passat molt recent de la nostra història. Actualment ja són 15 els llibres de pobles i ciutats publicats: Sant Andreu de Palomar, La Cerdanya, la Sagrada Família, el Cementiri del PobleNou, Barcelona, el PobleNou, Igualada, Gavà, Sant Feliu de Guíxols, Olesa de Montserrat, Vilanova i la Geltrú, Sant Boi de Llobregat, Manresa, Vic i Palamós. 

L'encarregat de la selecció d'imatges i redacció de textos és l'historiador Daniel Sancho París. Si algú té fotografies i les vol aportar al projecte pot fer un correu electrònic a fotografiesantiguesvilafranca@gmail.com 

2 d’agost del 2016

La publicitat a la premsa vilafranquina 2: Conyac Centurión

Era a l'abril de 1942 quan al setmanari Penedès va sortir publicat aquest anunci del Conyac Centurión de la casa Palomino & Vergara de Jerez de la Frontera.
L'empresa va ser fundada a principis del segle XX per Juan Vergara y Juan José Palomino, si bé té els seus orígens en el segle XVIII. Als anys 1960 va passar a mans del grup Rumasa, propietat de José María Ruiz Mateos, però arran dels problemes del grup va ser expropiada pel Govern d'Espanya el 1983. L'empresa va sortir a subhasta i va ser adquirida per l'empresa anglesa John Harvey ans Son. El 1992 va ser venuda una altra vegada a l'empresari José Páez Montilla.