29 de maig del 2016

Efemèrides: 29-5-1860: Neix Isaac Albéniz

El 29 de maig de 1860 va néixer a Camprodom (Girona) el pianista i compositor Isaac Albéniz. Va composar òperes, música instrumental, de cambra i sinfònica. Destacà igualment per ser un gran pianista. Va morir el 1909.

26 de maig del 2016

L’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès organitza un maridatge d’arxius, història, vi i cava en motiu de la Setmana Internacional dels Arxius.

L'activitat es realitzarà en dues sessions els dies 9 i 10 de juny a les instal·lacions de l'Arxiu Comarcal

El dia 9 de juny és el Dia Internacional dels Arxius i per aquest motiu els arxius obren portes i organitzen diferents activitats culturals durant tota la setmana, del 6 al 12 de juny. En aquest marc, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès conjuntament amb l’Arxiu Municipal de Vilafranca del Penedès i el Servei d’Arxiu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès organitza els dies 9 i 10 de juny una activitat cultural a les seves instal·lacions amb el títol “Tastets d’arxiu maridats amb vins i caves”.

L’objectiu de l’activitat és que els assistents es puguin endinsar a la cultura del vi mitjançant diferents tipus de documents que custodia l’Arxiu, tot acompanyat d’una narració sobre la història del vi i la terra tot fent un tast de diferents vins i de cava elaborats al Penedès. En aquest sentit, la sala de consulta de l’Arxiu es convertirà amb una sala d’exposició de documents i alhora una sala de tast de vi. A la part expositiva s’hi mostrarà documentació que forma part de diferents fons documentals de l’Arxiu: originals d’imatges de finals del segle XIX, quan el suport utilitzat era la placa de vidre, textos manuscrits en paper i en pergamí, que van des del segle XI fins al segle XX, i diferents reproduccions ampliades de fotografies.

Tot el material que s’utilitzarà té relació o interès directe amb el món de la vitivinicultura i la seva evolució i serà utilitzat pel narrador en el transcurs de l’activitat. En aquest sentit, s’habilitaran cinc espais diferenciats. En quatre punts s’exposaran, agrupats per temàtiques, els principals ítems de l’activitat (La Terra, Treball i Economia, Del Cep ala Bóta, i El Vi a Taula) i entre un espai i l’altre, es realitzaran tasts de diferents vins i caves.

L’activitat, dirigida a majors de 18 anys, serà gratuïta, es realitzarà en dues sessions, el dia 9 i el 10 de juny, a les 19:30 hores de la tarda, i la durada aproximada serà de 60 minuts. Les places són limitades i és imprescindible realitzar la inscripció prèvia.