28 de març del 2016

Participació al IX Encuentro de Investigadores del Franquismo

Els passats 9 i 10 de març de 2016 es va celebrar a les aules de la Universitat de Granada el IX Encuentro de Investigadores del Franquismo, organitzat per la mateixa universitat, amb motiu dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil Espanyola (1936-2016).
El Comitè científic i organitzador estava format per Eloísa Baena Luque, Francisco Cobo Romero, Miguel Ángel del Arco Blanco, Claudio Hernández Burgos i Teresa María Ortega López.
En aquesta ocasió vaig presentar una comunicació titulada "La Transición Democrática en tres pueblos del Penedès: Sant Pere de Riudebitlles, Mediona y Sant Quintí de Mediona" en el quart taller que girava entorn del món rural durant el franquisme i la transició. Aquesta taula estava coordinada per Manuel Ortiz Heras, de la Universitat de Castella i la Manxa, i per Miguel Ángel del Arco Blanco, de la Universitat de Granada. Es previst que es publiquin les actes del congrés, moment en el qual es difondrà públicament el text de la comunicació.

11 de març del 2016

Efemèrides: 11-3-1965: L'abat Escarré abandona Espanya

La abadia de Montserrat va emetre una nota l'onze de març de 1965 on anunciava que l'abat Escarré, nascut a L'Arboç (Baix Penedès) havia abandonat Espanya davant les pressions realitzades pel Govern de Franco arran de les seves declaracions al diari francès Le Monde en que va criticar el règim dictatorial el 1963.

7 de març del 2016

Declaració com a Béns culturals d’interès local de la Fresquera i el Forn de pa – Sala Cafè


El Ple del Consell Comarcal va donar via verda per unanimitat a la declaració com a béns culturals d’interès local (BCIL) a la “Fresquera de Cal Pau Vidal i a la “Cooperativa del Forn de Pa i Sala del Cafè” de Sant Cugat Sesgarrigues, sent competència de l’ens supramunicipal al tractar-se d’un municipi de menys de 5.000 habitants.
El conseller comarcal i regidor de cultura de Sant Cugat, Raül Casado, va detallar la singularitat d’aquests dos espais tot emmarcant la petició de declaració com a BCILs dins del projecte de promoció turística en el qual està immers el municipi.
Els acords els va exposar el conseller de Cultura del Consell Comarcal, Raimon Gusi. En relació als dos acords d’aquest Ple cal destacar que la fresquera de Cal Pau Vidal és un element de gran singularitat que reuneix una sèrie de valors històrics i arquitectònics que la fan mereixedora d’un nivell de protecció de caràcter local que garanteixi la seva conservació i la seva transmissió a les generacions futures. És d’origen medieval i es va redescobrir l’any 2010.
Per la seva banda el Forn i la Sala del Cafè formen part del Sindicat Agrícola Cooperatiu que als anys 20 del segle XX tenia una important presència a Sant Cugat. L’edifici del Forn conserva al seu interior el forn de pa original, un element d’interès tècnic, industrial i etnogràfic, testimoni de les activitats agropecuàries col·lectives.
En el procés de restauració i intervenció de la fresquera vaig intervenir-hi en la documentació, així com en el cas del forn de pa i de la sala del cafè del Sindicat també vaig participar doncs el 2007 es va publicar el meu llibre sobre el Sindicat Agrícola Cooperatiu de Sant Cugat Sesgarrigues.