23 de febrer del 2016

Efemèrides: 23-2-1475: Publicació del primer incunable a la Corona d'Aragó

El 23 de febrer de 1475 es va publicar a València el llibre Comprehensorium de Johannes Grammaticus. Aquest va ser el primer llibre que es publicava a la Corona d'Aragó seguint les tècniques de Gutemberg.

12 de febrer del 2016

L'Arxiu Municipal de Vilafranca incorpora tres documents importants per a la ciutat


Aquest dimarts s'han presentat públicament a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès tres documents històrics que l'Ajuntament de Vilafranca ha adquirit i que fan referència a tres elements emblemàtics del patrimoni vilafranquí: el Palau Reial, el Palau Baltà i el Drac de Vilafranca. A la presentació han assistit Josep Maria Masachs, director de l'Arxiu Comarcal, Sonia Camanforte, arxivera responsable de l'Arxiu Municipal, i Raimon Gusi, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca.

El regidor de Cultura, Raimon Gusi, ha explicat que a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès va arribar l'oferta de compra d'aquests documents que, “pel seu contingut i interès es va considerar que tenien prou rellevància per ser adquirits, i passar a formar part del patrimoni de l'Ajuntament de Vilafranca. Els documents ara estaran convenientment conservats i custodiats a l'Arxiu Municipal”. 

El primer document és un trasllat que data del 1499, de Ferran el Catòlic, del privilegi que va concedir el rei Jaume I el Conqueridor al 1236, perquè la família vilafranquina dels Babau poguessin habitar el Palau Reial -l'actual Museu- amb la condició que, quan ell vingués a Vilafranca tingués a la seva disposició tota una llista de menjar i habitació, concretant-ne específicament el que ha de tenir (gallines, vi, plats, llenya, etc...) per a ell i tota la seva cort. Aquest privilegi s'entén, perquè les corts reials itineraven per tot el regne i el rei i el seguici havia de tenir un lloc on hostatjar-se. 

El segon és un document de venda d'unes cases del carrer dels Escudellers de Vilafranca feta pel frare Guardià dels Frares Menors de Vilafranca a Francesc Babau, i que es corresponen al que ara és el Palau Baltà o Palau dels Babau. Amb aquesta compra es configura tota la estructura actual del Palau tal com el coneixem (datat del 1522 aproximadament). 

El tercer document és el conveni celebrat el 26 de desembre de 1893 entre el senyor Baltà de Cela i els administradors de la confraria de Sant Miquel en virtut del qual, el senyor Baltà es compromet a restaurar el Drac de Vilafranca, propietat de la confraria de Sant Miquel, per treure-li pes, ja que pesava 107 quilos i no es trobava ningú per fer-lo ballar. En virtut d'aquest conveni, el Drac quedava dipositat al Palau Baltà, no podia sortir de Vilafranca i només podia actuar en les festes que se celebraven a la Vila. 

Segons explicava Josep M. Masachs, director de l'Arxiu Comarcal, aquests documents es van fer valorar per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i, “en funció del criteri que van exposar, es va fer una oferta a la propietat per a la seva adquisició que va ser acceptada”. 
La responsable de Gestió Documental i Arxiu de l'Ajuntament, Sònia Camanforte, explicava que aquests documents passaran a formar part del patrimoni municipal i s'incorporaran als fons de l'arxiu de l'Ajuntament de Vilafranca dipositats a l'Arxiu Comarcal. Aquests documents han estat digitalitzats i quan es publiqui la web de l'Arxiu Municipal es podran consultar.