7 de març del 2016

Declaració com a Béns culturals d’interès local de la Fresquera i el Forn de pa – Sala Cafè


El Ple del Consell Comarcal va donar via verda per unanimitat a la declaració com a béns culturals d’interès local (BCIL) a la “Fresquera de Cal Pau Vidal i a la “Cooperativa del Forn de Pa i Sala del Cafè” de Sant Cugat Sesgarrigues, sent competència de l’ens supramunicipal al tractar-se d’un municipi de menys de 5.000 habitants.
El conseller comarcal i regidor de cultura de Sant Cugat, Raül Casado, va detallar la singularitat d’aquests dos espais tot emmarcant la petició de declaració com a BCILs dins del projecte de promoció turística en el qual està immers el municipi.
Els acords els va exposar el conseller de Cultura del Consell Comarcal, Raimon Gusi. En relació als dos acords d’aquest Ple cal destacar que la fresquera de Cal Pau Vidal és un element de gran singularitat que reuneix una sèrie de valors històrics i arquitectònics que la fan mereixedora d’un nivell de protecció de caràcter local que garanteixi la seva conservació i la seva transmissió a les generacions futures. És d’origen medieval i es va redescobrir l’any 2010.
Per la seva banda el Forn i la Sala del Cafè formen part del Sindicat Agrícola Cooperatiu que als anys 20 del segle XX tenia una important presència a Sant Cugat. L’edifici del Forn conserva al seu interior el forn de pa original, un element d’interès tècnic, industrial i etnogràfic, testimoni de les activitats agropecuàries col·lectives.
En el procés de restauració i intervenció de la fresquera vaig intervenir-hi en la documentació, així com en el cas del forn de pa i de la sala del cafè del Sindicat també vaig participar doncs el 2007 es va publicar el meu llibre sobre el Sindicat Agrícola Cooperatiu de Sant Cugat Sesgarrigues.