22 de febrer del 2015

Ja es poden presentar propostes per als premis Reconeixements Culturals de l'IEP

L'Institut d'Estudis Penedesencs, amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vilafranca del Penedès, convoca els Reconeixements Culturals. Collita 2015, amb l'objectiu de reconèixer persones, entitats, empreses, col·lectius i administracions per la tasca realitzada en favor de la cultura penedesenca (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf) i retre’ls homenatge.
Els reconeixements culturals del Penedès són una oportunitat què el conjunt del territori atorga a l'ingent quantitat de persones i entitats rellevants de la societat
penedesenca, perquè se'ls reconeguin els mèrits i es faci homenatge públic al treball en qualsevol dels àmbits de la cultura

CARTELL DELS RECONEIXEMENTS
Santiago Rusiñol de les Arts. Collita 2015
Reconeix la tasca realitzada en els diversos camps de la creació artística (literatura, cinema, teatre, arts plàstiques, audiovisual...)
Emili Giralt de Recerca. Collita 2015
Reconeix la recerca realitzada en els diversos camps del saber relacionats amb el Penedès.
Teresa Basora de Promoció i divulgació cultural. Collita 2015
Reconeix la tasca realitzada en els diversos àmbits socials en favor de la cultura penedesenca en general o de determinats aspectes en particular.
Pau Casals de Trajectòria i compromís cultural. Collita 2015
Reconeixement a una llarga trajectòria de compromís amb la cultura penedesenca.

PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES
Totes les persones, entitats i administracions penedesenques poden presentar propostes (nominacions) a tots els premis convocats.
Les propostes es presentaran mitjançant una fitxa que es distribuirà a les seus de l'Institut d'Estudis Penedesencs, i es podrà despenjar de la web de l'IEP:
www.iepenedesencs.cat
També es podran omplir directament des de la web de l'IEP (www.iepenedesencs.cat)
Les propostes en format digital s'han d'adreçar a l'Institut d'Estudis Penedesencs:
reconeixements@iepenedesencs.org
Les propostes en format paper s'han de dipositar a alguna de les seus de l'IEP:
  • carrer dels Ferrers, 54. 08720 Vilafranca del Penedès
  • carrer de sant Pau, 13, 1r. 08800 Vilanova i la Geltrú
  • carrer Major, 18. 43700 El Vendrell
El termini per a la presentació de candidatures serà el 20 d'abril de 2015.
Per qualsevol dubte us podreu adreçar als telèfons:
  • 938921979
  • 669882959
o al correu electrònic:
reconeixements@iepenedesencs.org

15 de febrer del 2015

2 de febrer del 2015

L'Ofici Solemne, uns goigs nous i un concert en la inauguració de la capella de Sant Jocund a la basílica parroquial de Santa Maria

Amb motiu de la festivitat dilluns vinent, dia 9 de febrer, de sant Jocund, compatró de Vilafranca, diversos actes tindran caire commemoratiu tota vegada que s’inaugurarà la capella dedicada al Sant amb el plafó de ceràmica popular catalana creat per l’artista Fina Via de can Fontanals.

Festivitat de Sant Jocund
Dilluns 9 de febrer, a les 8 del vespre, hi haurà l'Ofici Solemne a la basílica en honor al Sant i en acabar es beneirà el conjunt artístic de majòliques que des d’ara constituiran la capella de sant Jocund, situada la primera capella del cantó de l’epístola en entrar al temple. S’interpretaran allí els tradicionals goigs dedicats al Sant dels que Gogistes Penedesencs n’ha fet una edició especial amb motiu d’aquesta celebració, edició que s’oferirà a tots els fidels presents.

La majòlica-retaule obra de Fina Via, de Can Fontanals, medeix 2,40 metres d'amplada per 2,80 metres d'alçada, i està realitzat amb rajola popular catalana. A la majòlica s'hi representa a l’espai central a sant Jocund en la glòria i als seus peus una imatge de la Vilafranca que al segle XVII el va acollir per segon patró de la població després de sant Ramon de Penyafort i molt abans de l’arribada de les relíquies de sant Fèlix. El mural reprodueix també diverses estrofes dels goigs del Sant i imatges del que allí s’expressa, és a dir, sant Jocund guarint malalts a l'Àfrica, a un hospital i a Vilafranca, i el sant en processó. Tot plegat completat amb precioses sanefes i motius florals.

Els actes, oberts a tothom, són el resultat de la campanya popular “una rajola per a sant Jocund” iniciada fa un any i que encara és oberta a noves aportacions per cobrir els costos d’aquesta realització. Les aportacions, de 50 euros, es poden realitzar al compte corrent del Banc Popular: ES04 0075 0769 3806 0060 6341, cal fer constar el nom i cognoms i el número de telèfon.

Concert de Sant Jocund 2015
El proper diumenge dia 8, en acabar la missa de les dotze del migdia a la basílica, a les 13h, hi haurà el concert de Sant Jocund 2015 a càrrec de Neus Santesmases a la flauta travessera i Berenguer Montserrat a l’orgue de Santa Maria. Aquests dos joves músics que han fet concerts a Santa Maria del Mar, Montferri, el Pla de Santa Maria, Vilafranca, Vila-rodona, Santa Fe i la Granada, oferiran una selecció de peces de Mozart, Telemann, Albinoni i Hartmann, entre d’altres.

Neus Santesmases Rabadà (Vila-rodona, 1996), va iniciar els seus estudis musicals als 5 anys a l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard de Valls on va estudiar fins l’any passat. El seu instrument principal és la flauta travessera però també toca el flautí, el piano, l’orgue, el saxo i la guitarra. Com a flautista ha participat durant 4 anys al Conjunt Orquestral Simfònic, Stage que organitza l’Orquestra Camerata XXI de Reus. També ha assistit a trobades i cursets de flautistes. És organista de la Parròquia de Sta. Maria de Vila-rodona i assisteix des de fa 3 anys als Cursets per a Organistes d’Església que es fan a Montserrat. Actualment estudia Pedagogia Musical a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).


Berenguer Montserrat (Vilafranca, 1995), va començar als 7 anys els estudis de piano i llenguatge musical a l'Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca amb Montse Rios i als 10, els d'orgue amb en Jonatan Carbó a l'Escola Municipal de Música d'Igualada. Fa 6 anys que assisteix als cursets per a Organistes d'Església a Montserrat i des de fa 10 anys és organista de les parròquies de Vilafranca. Ha realitzat diferents audicions d'orgue i música de cambra. Actualment està estudiant el doble grau d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques a la Universitat de Barcelona.