26 d’abril del 2014

Visita "amb pèls i senyals" al Cementiri de Vilafranca

El proper diumenge 27 d'abril, a les 10:45h, hi haurà una visita guiada realitzada pels experts en el cementiri de Vilafranca del Penedès, ja què van ser els autors del llibre sobre el Cementiri de Vilafranca. La visita anirà a càrrec de l'historiador Jesús Castillo, de l'arquitecte Ton Salvadó, i del fotògraf i coneixedors dels cementiris Jordi Valls. La visita està organitzada per l'Institut d'Estudis Penedesencs.


24 d’abril del 2014

Un llibre d'història encara que no ho sembli: "Yo fui a EGB"

Dos amics es van proposar fa un temps obrir una pàgina de Facebook amb el nom de "Yo fui a EGB". La pàgina va anar creixent en seguidors que al llarg dels mesos han fet "M'agrada" a la pàgina i a totes i cadascuna de les publicacions, arribant-se a ser un procés col·laboratiu. Els comentaris de la comunitat a la pàgina de Facebook ha fet créixer en continguts la mateixa i també el blog. L'èxit ha estat tant aclaparador que a finals del 2013 va sortir el llibre. Porten ja onze edicions i sembla que anirà creixent. 
Pels que vem estudiar EGB, que vem créixer durant els anys 1980, aquest llibre és cabdal per evocar històries de ja fa més de 20 anys. I no tan sols nosaltres, també els nostres pares poden recordar aquells anys ja què la història nostra també és la d'ells.
Des del telèfon de rosca, a les figures de He-Man i els Màsters de l'Univers, la revista Teleindiscreta, els xiclets Boomer i les bambes Victoria, són alguns dels exemples que podeu trobar en el llibre. No us el podeu perdre!

18 d’abril del 2014

Redescobrir la història de la Barcelona del segle XX a través d’una app i un web

Recuperar aquells espais de Barcelona que van ser escenari dels fets més transcendents per a la història de la ciutat al segle XX és l’objectiu que proposa el projecte Memòria BCN, que ha desenvolupat l’Associació Conèixer Història, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, a través de la Fundació Solidaritat UB. La iniciativa es va presentar ahir dimarts, 28 de gener, a l’Edifici Històric de la UB, en un acte que va presidir la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón, i el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives. També hi van intervenir el director de la Fundació Solidaritat UB, Xavier López, i l’historiador Oriol López, exalumne de la UB i membre de l’Associació Conèixer Història.
 
Memòria BCN és un nou i ambiciós projecte que consta d’un web i d’una aplicació per a telèfons mòbils a través dels quals es proposen un total de deu rutes per conèixer els espais històrics més significatius de la Barcelona del segle XX. Una Barcelona en què es va proclamar la República Catalana, que va ser la primera ciutat d’Europa bombardejada sistemàticament, que va experimentar la repressió de la dictadura franquista i que va viure als seus carrers la lluita per recuperar la democràcia.
 
Amb l’assessorament de professors i investigadors de la UB, coordinats per la Fundació Solidaritat UB, s’ha dut a terme una intensa recerca documental i bibliogràfica que ha permès localitzar i catalogar més de 70 espais que constitueixen una autèntica topografia de la memòria democràtica de Barcelona, i que es recullen en un web (www.memoriabcn.cat) disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. L’usuari pot accedir a la informació de cada ruta i els seus espais mitjançant una fitxa descriptiva o bé situant-se geogràficament sobre un mapa de la ciutat. El web també recull més de 250 fotografies d’arxiu i actuals, i incorpora una cronologia gràfica dels fets històrics més destacats de la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura franquista i la transició democràtica.
 
El projecte es completa amb una aplicació disponible per a iPhone i iPad —i properament també per a Android— que ha desenvolupat l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Informàtica, i que incorpora tot el contingut del web, amb la finalitat que el ciutadà pugui recórrer les deu rutes proposades amb tota la informació a l’abast de la mà. A més, inclou un sistema que permet geolocalitzar l’usuari per informar-lo dels espais històrics més propers. L’app dota així el projecte de la mobilitat necessària per seguir els diversos itineraris amb completa autonomia.
 
L’objectiu final de Memòria BCN és recuperar el patrimoni que constitueixen els anomenats espais de memòria, on van tenir lloc fets transcendentals per a la defensa de les llibertats durant el segle XX. Es pretén ajudar a impulsar una memòria col·lectiva que permeti a tota la societat —especialment als més joves— conèixer els orígens de l’actual democràcia i dels esforços que va ser necessaris per aconseguir-la.
 

15 d’abril del 2014

Recomanació d'un llibre: L'origen de la Sagrada Família

Ara que s'aproxima la diada de Sant Jordi, festa del llibre, us voldria recomanar una nova publicació sorgida fa pocs dies, escrita per Josep Maria Blanquet, SF: "L'origen de la Sagrada Família. Josep Manyanet, l'inspirador", publicat per l'editorial Claret. 
En aquest volum es pot descobrir les relacions entre les figures cabdals del temple expiatori barceloní de la Sagrada Família: Josep Maria Bocabella, l'impulsor, Antoni Gaudí, l'arquitecte, i la figura clau en tot plegat: el pare Josep Manyanet, fundador de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família. 
Sant Josep Manyanet va ser la persona qui va convèncer a Bocabella per a que el nou temple no tant sols fos dedicat a Sant Josep, sinó al conjunt de la Sagrada Família: Jesús, Maria i Josep (JMJ). 
La família de Natzaret és per a l'orde religiós fundat per Manyanet el tot, així com també ho va ser per Bocabella i Gaudí. 
En el llibre hom pot descobrir, mitjançant bona part del patrimoni moble (algún del qual litúrgic) les excel·lents relacions d'amistat entre tots tres personatges. I un exemple clar està en que la Congregació conserva el bastó que Antoni Gaudí portava el dia en què va ser atropellat. 
Un llibre del tot recomanable! 

13 d’abril del 2014

El catedràtic de la UB Jordi Casassas, nou president de l’Ateneu Barcelonès

El catedràtic d’Història Contemporània de la UB Jordi Casassas ha estat escollit nou president de l’Ateneu Barcelonès després de les eleccions celebrades ahir, 24 de març.
Jordi Casassas ha desenvolupat la seva recerca en els àmbits de la història política, cultural i de les institucions, així com en història del nacionalisme. Entre d’altres, és autor de La fàbrica de les idees. Política i cultura a la Catalunya del segle XX (Afers) i El temps de la nació. Estudis sobre el problema polític de les identitats (Proa). Ha estat codirector de la Biblioteca dels Clàssics del Nacionalisme Català, assessor principal de l’obra Història política, societat i cultura dels Països Catalans i codirector del Diccionari d’historiografia catalana. Va obtenir el Premi Ramon Trias Fargas 2004 pel llibre El temps de la nació. Estudis sobre el problema polític de les identitats. Igualment, ha estat coordinador i coautor de L'Ateneu i Barcelona. Un segle i mig d'acció cultural i de Les identitats a la Catalunya contemporània. També és coautor dels llibres La universitat de Barcelona. Història dels ensenyaments (1450-2010) i La universitat de Barcelona. Libertas perfundet omnia luce (1450) (ambdós de Publicacions i Edicions de la UB).
L’Ateneu Barcelonès és una associació de més de cent cinquanta anys d’antiguitat. Com a centre de debat intel·lectual, els seus objectius principals són promoure l’autoformació cultural ciutadana, impulsar un diàleg obert, transversal i constructiu amb la societat civil, ser un centre de difusió de debats d’àmbit nacional i un nucli de creació per promoure l’activitat intel·lectual col·lectiva.

8 d’abril del 2014

Refranys de la vinya i el vi a l'abril

  • Abril finit, cep florit
  • Abril finat, hivern passat
  • Per l'abril, poda la vinya el mesquí
  • Empelta per l’abril i als tres anys de raïms en colliràs mil
  • Les gelades del vi s'enduen el vi
  • Fred d'abril, no faltarà pa ni vi
  • El bon pubill poda a l'abril
  • Bon sol per Sant Jordi i Sant Marc, podràs beure vi a raig
  • Per Sant Jordi, Santa Creu, hi havia vi per tot arreu

4 d’abril del 2014

VINSEUM guanya el Premi AMC de Museologia

El Jurat dels Premis de Museologia – cinquena edició va concedir el Premi AMC de Museologia – cinquena edició, en la modalitat de Projectes de creació o reforma integral de a VINSEUM- Museu de les Cultures del Vi de Catalunya
El Premi, de caràcter honorífic, està dotat amb una litografia creada expressament per a aquest guardó per l’artista català Josep Guinovart i una placa de reconeixement del projecte.
Els altres guardonats van ser:
El lliurament dels premis es va dur a terme dijous 27 de març de 2014, a les set del vespre, a Museu del Disseny de Barcelona – DHUB.
El Jurat va valorar ben especialment el fet de ser: un projecte que, en aquesta primera fase, ha abastat la transformació arquitectònica del Palau dels Reis d’Aragó, la millora de nous espais i serveis, i un nova conceptualització del discurs expositiu que té per a objectiu posar de manifest la transcendència social, històrica, científica, natural i cultural de la tradició vitivinícola. Una reforma integral que ha implicat un canvi de model institucional i de gestió, amb la voluntat d’integrar a tots els sector implicats en la producció vitivinícola i amb una clara vocació d’esdevenir un museu de referència per l’estudi i difusió de la cultura del vi a Catalunya.
• En la modalitat A Trajectòries professionals, n'Eusebi Casanelles i Rahola i en Pere Freixes i Camps.
• En la modalitat B Experiències, exposicions i activitats, el projecte Viquipèdia, col·leccions en línia, de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, i l'exposició "El Museu explora. Obres d'art a examen" del Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Nota de premsa de Vinseum