22 de setembre del 2014

Participació al XII Congrés d'Història Contemporània

Els dies 17, 18 i 19 de setembre de 2014 es va celebrar a Madrid el XII Congrés de l'Associació d'Història Contemporània (AHC), sota el títol de “Pensar con la historia desde el siglo XXI”. 
El congrés va tenir lloc al recinte del CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) al carrer Serrano número 117 i es va estructurar en 38 tallers temàtics per presentar comunicacions. En el meu cas, va ser en el taller número 28, titulat “Poder(es) y contrapoder(es) en el ámbito local durante el tardofranquismo y el proceso de cambio”, participant amb una comunicació que tractava sobre “Los movimientos antifranquistas en Vilafranca del Penedès y Santa Margarida i els Monjos (Barcelona): dos modelos de oposición para el cambio democrático”.
Un congrés d'aquesta mena serveix per posar a l'abast d'investigadors arribats d'arreu el coneixement i existència de recerques que es porten a terme en diferents llocs, àmbits, temes, etcètera. Val a dir que ha estat del tot profitós i que és del tot necessari, per aquelles persones que estem realitzant tesis doctorals, assistir aquest tipus de trobades.

Per una altra banda, vaig aprofitar per anar a l'Archivo Histórico Nacional (AHN), situat al mateix recinte del CSIC, per consultar diferents documents i expedients dels quals tenia interés en conèixer el seu contingut per tal de poder treure a la llum noves recerques.