26 d’octubre del 2012

550 anys després dels fets de 1462 a Vilafranca i l'assassinat de 500 vilafranquins al Racó de la Història del Cargol

El rei Joan II d'Aragó
Aquesta setmana al Cargol trobareu el meu article sobre "Els fets de 1462 i l'assassinat de 500 vilafranquins" on podreu llegir que va passar fa 550 anys a Vilafranca del Penedès durant la guerra civil catalana (1462-1472). No us ho perdeu!
Ho podeu llegir en paper o online a: 

http://issuu.com/elcargol/docs/cargol_699?mode=window&backgroundColor=%23222222

7 d’octubre del 2012

L'obertura de Vinseum


Entre dissabte i diumenge, gairebé 1.500 persones han passat per les les portes obertes de Vinseum – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Llargues cues s'han pogut veure a les plaçes de Jaume I i de Santa Maria. Diumenge al matí, fins i tot, va arribar fins a la porta de la rectoria, al carrer de Santa Maria. Un gran èxit. Forans i vilafranquins visitaven el renovat museu. Crec que el major èxit ha estat la presència de vilafranquins i vilafranquines. Si! Alguns d'ells, feia més de 30 anys que no entraven al Palau Reial -quan anaven amb l'escola- d'altres, ho feien per primera vegada. Algú, feia uns dies, hem preguntava: Vilafranca sabrà valorar el nou museu? La resposta ha estat sí. Aquest cap de setmana ho hem pogut comprovar.

Del Vinseum cal destacar tres coses. La primera, la reforma arquitectònica que ha patit l'edifici, una restauració a fons, excel·lent, que ens servirà per continuar tenint Palau Reial per 800 anys més. No sempre en la intervenció en patrimoni arquitectònic deixa bons resultats; aquí els hem tingut. En segon lloc, el propi museu, és a dir, la museografia de l'exposició permanent, el magnífic auditori, una botiga “de museu” i la taverna esplendorosa. Tot plegat fa molt de goig. En tercer lloc, voldria destacar la gran tascar que el personal del museu ha realitzat durant tot el procés.

A l'any 1999 es va analitzar l'estat del museu en aquell moment i es van començar a inventariar les coleccions. Fa 13 anys va iniciar-se l'aventura tenint diferents estacions en aquest recorregut: la reforma de la capella de Sant Pelegrí, l'exposició El Tast a Cal Pa i Figues, ara el Palau Reial, i el que manca encara. El tren de Vinseum fa camí i el topall del final de la via encara no es veu.

Cal reconèixer el paper jugat des dels inicis del museu per l'Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès. Però més important ha estat les aportacions procedents del Ministeri de Foment i del Ministeri de Cultura. El primer ha aportat 2.367.000 € i el segon 1.000.000 €. Sense aquestes quantitats aportades pel Govern socialista a la Moncloa, el museu possiblement no el tindríem encara obert. El 2006, el conseller, aleshores socialista, Ferran Mascarell, va signar un conveni per la implicació i aportació del Departament de Cultura de la Generalitat al Vinseum. En sis mesos poca cosa va fer, perquè el 2007 a les eleccions al Parlament, el Govern d'Entesa -també dit tripartit- va atorgar la conselleria de Cultura a ERC i, el seu conseller Joan Manuel Tresserras, en quatre anys no va aportar res. I en dos anys de Govern de CIU i, amb el Ferran Mascarell -ara convergent- com a conseller, tampoc res de res.

El Vinseum però ha de ser quelcom més que un museu. Ha de ser un element que provoqui sinèrgies entre el comerç, la restauració, els cellers de la comarca -i els de més enllà. Hom haurà de fer un pensament i apostar per l'obertura dels seus establiments el diumenge -dinar aquest dia a Vilafranca es fa complicat. També els cellers s'han de prendre amb seriositat el seu paper en el camp de l'enoturisme. El museu i els cellers es necessiten, es complementen.

Enhorabona i a continuar endavant.