23 de febrer del 2012

Nou article al Cargol: Ferran VII al seu pas per Vilafranca el 1814

El 1814 Ferran VII va passar per Vilafranca. Saps d'on venia? Saps que li havia passat? i cap a on es dirigia? Llegeix-lo al Cargol, en format paper, o a la web del setmanari penedesenc:  http://www.elcargol.com/racohistoria.htm

20 de febrer del 2012

L'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural - Finestreta Única de Subvencions unifica totes les subvencions del Departament de Cultura

El Departament de Cultura ha presentat avui el projecte Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural- Finestreta Única de Subvencions, que simplifica i unifica en una finestreta única totes les subvencions del Departament de Cultura i les entitats que s’hi adscriuen. L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural- Finestreta Única de Subvencions té com a objectius millorar l’eficàcia de les subvencions, optimitzar-ne els recursos, facilitar la seva gestió administrativa i actualitzar els mecanismes d’adjudicació d’ajuts.

La finestreta única agilitza, modernitza, simplifica i millora els tràmits que fan els ciutadans i els sectors professionals de la cultura en relació amb les subvencions per tal de donar-los una millor resposta. Vol donar resposta a les persones, empreses i entitats sol·licitants d’ajuts, que demanden una relació de confiança, simple, àgil amb l’Administració. Per això fomenta la racionalització de les línies de subvenció i de les tramitacions i la tramitació electrònica.

La posada en funcionament de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural-Finestreta Única de Subvencions comporta un estalvi directe en la gestió dels ajuts culturals de 2,1 milions euros i una reducció del cost de mitjana per expedient, que passa de 346 euros a 169 euros.
        
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el secretari general de Cultura, Xavier Solà, han presentat el projecte. El conseller ha destacat els eixos que promou l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural-Finestreta Única de Subvencions: “Obligar els organismes públics a afinar les polítiques de foment de la cultura, que no poden ser rutinàries; evitar tota mena de duplicitats i contradiccions entre organismes diferents; gastar bé els recursos; facilitar l’accés als beneficiaris mitjançant una administració més àgil; i assegurar uns mecanismes d’avaluació de les subvencions.”

El secretari general de Cultura, Xavier Solà, que l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural-Finestreta Única de Subvencions “situa el ciutadà al centre de les polítiques”. “En els processos de pagament, de comprovació d’una sol·licitud de subvenció, es partirà de la idea que els ciutadans de Catalunya que demanen un ajut ho fan bé, per la qual cosa s’estableix una relació de confiança amb l’Administració”,  ha afirmat.

Nota de premsa de Generalitat de Catalunya

13 de febrer del 2012

Bona acollida en la primera interpretació dels Goigs a Sant Jocund

Dijous de la setmana passada, després de l'Ofici Solemne a Sant Jocund, compatró de Vilafranca, es va interpretar per primera vegada els goigs de Sant Jocund a la basílica de Santa Maria. Enguany s'esqueia la quarta vegada que se celebrava la missa a Sant Jocund d'ençà de la recuperació de la festivitat després que a la dècada dels anys 1960 es deixés de celebrar.
Aquest dijous al vespre, com a resultat d’un treball d’adaptació de la lletra, l'original de la lletra és castellà, dels goigs de Sant Jocund de finals del segle XVIII o principis del XIX, per part del filòleg Joan Solé Bordes i de la musicació realitzada pels germans Joan i Berenguer Montserrat Robert, es van interpretar per primera vegada, davant dels assistents a l'Ofici els Goigs de Sant Jocund.
El cant dels goigs va ser realitzat per Joan Montserrat Robert, qui va fer de solista, i la Societat Coral del Penedès “El Coro” que cantà la resposta o tonada. El cant s'acompanyà de música d'orgue, una exquisita i solemne melodia, a mans de Berenguer Montserrat Robert.
Els assistents van poder seguir la lletra dels goigs ja què les entitats Gogistes Penedesencs i Òmnium Cultural de l'Alt Penedès van realitzar una acurada edició dels nous goigs.
Sant Jocund és patró de Vilafranca del Penedès des de l'any 1681 i la seva devoció s'escau en la protecció, prevenció i cura de malalties.