26 de gener del 2012

El castell de Penyafort, al Racó de la història del Cargol

En la secció del Cargol del Racó de la història us explico la història del castell, primer, i després, la seva transformació en convent de dominics. Podeu llegir-ho en paper i també en format on-line a:
http://www.elcargol.com/racohistoria.htm 

13 de gener del 2012

El Govern de la Generalitat nomena Jordi Palou director del Memorial Democràtic

El Govern ha nomenat aquest migdia Jordi Palou Loverdos com a director del Memorial Democràtic.
Palou, nascut a Barcelona l’any 1966, és llicenciat en Dret (Universitat Abat Oliba/UB), màster en Dret Penal (UB), doctorand en Dret Penal amb suficiència investigadora (UB), postgraduat en resolució de conflictes (URL) i màster en Mediació i Resolució de Conflictes (URL). 
Advocat col·legiat a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, és soci fundador del despatx d’advocats professional Palou–Rognoni, Advocats Associats, amb més de vint anys d’exercici lliure de la professió.
Mediador en conflictes i membre fundador d’Aequitas, Centre de Mediació i Resolució Alternativa de Conflictes, especialitzat en mediació en l’àmbit familiar, comunitari, conflictes identitaris, intraorganitzacional, interorganitzacional i internacional, així com iniciatives de diàleg internacional, processos de reconciliació, treball amb les veritats als conflictes, la memòria històrica, la reparació a les víctimes, el reconeixement institucional i d’altres mecanismes de justícia transicional a diversos països.
És un dels 300 advocats del món acreditats per actuar davant la Cort Penal Internacional amb seu a La Haia (Països Baixos).

El Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya és una institució pública que té per finalitat la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica durant el període entre 1931 i 1980.
Es tracta de la primera institució d’aquestes característiques a l’Estat espanyol.

5 de gener del 2012

Restitució de documents a Catalunya procedents del Centre Documental de la Memòria Històrica

El Departament de Cultura ha anunciat l'inici del procediment formal de restitució dels fons documentals de titularitat privada retornats pel Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca a les persones i entitats que acreditin ser-ne els seus propietaris legítims.
La restitució afecta 114,5 metres de documents textuals, que sumen 11.198 unitats documentals i 401.270 pàgines escrites que l'Arxiu Nacional de Catalunya ha identificat, descrit i digitalitzat durant sis anys. Aquests treballs han permès identificar 85 fons documentals de particulars, partits polítics, sindicats i associacions diverses.
La relació dels fons, realitzada per l'Arxiu Nacional de Catalunya, s'ha recollit en un edicte que es publicarà en els propers dies al DOGC perquè els seus propietaris puguin decidir el destí dels documents dels quals són titulars, bé conservar-los a l'Arxiu o bé demanar-ne el lliurament.
El Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca no ha transferit encara la totalitat de documentació catalana en compliment de la llei 21/2005 de 17 de novembre de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats després de la Guerra Civil.