29 d’octubre del 2011

El bisbe Josep Morgades al Racó de la història

Aquesta setmana, al Racó de la Història del Cargol, la biografia del bisbe Josep Morgades i Gili, en el 185è aniversari del seu naixement. Podeu llegir l'article, en format paper al Cargol i en digital a la web http://www.elcargol.com/racohistoria.htm

Espero que us agradi!

25 d’octubre del 2011

Exposició "La maleta mexicana" al MNAC

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, en coproducció amb l’International Center of Photography de Nova York (ICP), presenta a Barcelona l’exposició La maleta mexicana. El redescobriment dels negatius de la Guerra Civil espanyola de Capa, 'Chim' i Taro.
L'exposició és podrà veure al MNAC entre el 6 d'octubre de 2011 i el 15 de gener de 2012.
Robert Capa va abandonar París el 1939, deixant al seu darrere la guerra i tres caixes que contenien els negatius de 126 rodets fotogràfics amb 4.500 instantànies preses durant la guerra civil pel mateix Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour 'Chim', entre maig de 1936 i març de 1939, així com un petit nombre de fotografies realitzades per Fred Stein a la capital francesa. El material es va donar per perdut fins que va reaparèixer a Mèxic el 1995 i, després de múltiples vicissituds, el 2007 els negatius van arribar a l’ICP. Els negatius trobats són de retrats fins ara desconeguts de personatges com Federico García Lorca, La Pasionaria i Ernest Hemingway, entre d’altres. També permeten contemplar les sèries senceres a les quals pertanyen algunes fotografies convertides en imatges icòniques de la guerra civil. La mostra ha estat comissariada per Cynthia Young, conservadora adjunta de l’ICP.

17 d’octubre del 2011

El Cos de Portants del Sant Crist de Vilafranca

El següent text va ser un petit encàrrec que em van realitzar per a ser publicat en el llibret de la Trobada de Cossos de Portants de Catalunya que es va celebrar a Vilafranca fa unes setmanes.

El Cos de Portants de Vilafranca es va fundar ara fa 90 anys per un bon nombre de vilafranquins, sota la direcció de Mn. Joan Badia Capdevila, degà del Penedès. Els Estatuts de l'associació -un exemplar dels quals es conserva a l'Arxiu Parroquial de Santa Maria- defineixen els seus fins: “tindrà com fí particular tributar la major solemnitat als cultes amb que honora la Imatge del Sant Crist, de la Capella, en els actes de la Congregació, i altres a juí de la Junta Directiva”. Els estatuts van ser aprovats el 15 de setembre de 1921.

La presentació del Cos de Portants va ser amb motiu de la festivitat de la Invenció de la Santa Creu, el 8 de maig de 1921. En el Full Dominical se'ns explica quins van ser els actes d'aquella jornada. A les set del matí, el Cos de Portants van anar en processó fins a l'estació a rebre el Cos de Portants de la parròquia de la Concepció de Barcelona. Tot seguit, anaren cap a la basílica de Santa Maria. Un cop arribats, el degà va celebrar “Missa de comunió general” amb el cant final de l'Himne Eucarístic. A les deu del matí, va celebrar-se l'Ofici Solemne cantat pel prevere Francesc Deix. A la tarda, a dos quarts de cinc, va començar el Via Crucis pels carrers de la vila. En finalitzar, un cop arribats a Santa Maria “es cantaran les darreres estacions i durant l'adoració de les sagrades imatges, que es deixaran exposades en el presbiteri, el poble entonará l'improperi «Qué t'he fet»; se cantará la Salve com a comiat a la Verge del Socòs i finalment l'himne «Volem a Déu»”.

El Cos de Portants està vinculat des del seu naixement amb dos distintius vilafranquins: la capella de la Mare de Déu dels Dolors i la romeria a Montserrat. La capella, seu de l'associació catòlica, és del temps del Barroc; les flames de la trista nit del 6 d'octubre de 1934 van destruir el seu interior. Aquell dia també es va malmetre la imatge del Sant Crist, encara que es va poder restaurar. Però en els primers temps de la Guerra Civil espanyola la imatge va desaparèixer. Després de la guerra tot va recomençar. La romeria a Montserrat va iniciar-se sota l'organització del Cos de Portants el 1921. Al llarg de tots aquests anys ha estat partícep amb la imatge del Sant Crist als actes eucarístics i als Via Crucis.

11 d’octubre del 2011

Vilafranca ha estat designada candidata oficial a la Capital de la Cultura Catalana 2015



El període presentació de candidatures a la capitalitat 2015 finalitza el 31 d'octubre. 

L'adhesió a la candidatura vilafranquina s'ha prorrogat fins a finals d'any. Vilafranca 2015 té una gran acceptació i adhesions. Ben aviat se superaran les dues-centes adhesions de suport a la candidatura de la ciutat a ser Capital de la Cultura Catalana 2015. Tots els partits polítics presents a l'Ajuntament de Vilafranca, ajuntaments de la comarca, entitats i associacions vilafranquines i comarcals, institucions, empreses, artistes i professionals formen part del col.lectiu que expressa el seu suport a la candidatura vilafranquina. 

Per manifestar l'adhesió a Vilafranca 2015 no cal un document de suport específic, cada entitat pot expressar-lo per escrit com cregui convenient, però s'han de fer arribar al Servei de Cultura de l'Ajuntament de Vilafranca. Informació i models de documents estan a disposició a la web de l'Ajuntament de Vilafranca.

L'activitat cultural a Vilafranca del Penedès és extensa en tots els sectors: les arts musicals, les arts escèniques, les arts plàstiques, les arts audiovisuals, la creació editorial i literària, el cicle festiu, la cultura tradicional i popular, noves expressions creatives, associacionisme, l'enoturisme etc. És un gran mosaic d'iniciatives culturals que fan que Vilafranca del Penedès sigui una candidata sòlida a assolir la Capital de la Cultura Catalana. 

7 d’octubre del 2011

El Santuari de la Mare de Déu de Foix aquest mes al Racó de la Història del Cargol

El Santuari de la Mare de Déu de Foix es localitza al municipi de Torrelles de Foix, al nord de l'Alt Penedès. Si voleu conèxier la història d'aquest emblemàtic lloc consulteu el Cargol de la setmana passada o a la web del Cargol

http://www.elcargol.com/racohistoria.htm