23 de setembre del 2011

La història de les catànies a Penedès Econòmic

En el número 4 del periòdic d'informació econòmic mensual de l'Alt Penedès, Penedès Econòmic, he publicat un article parlant de la història de les catànies i del valor que pot tenir el producte com a merxandatge pels visitants de Vilafranca i del Penedès.

20 de setembre del 2011

El 24 i 25 de setembre portes obertes pels sadurninecs al Centre d'Interpretació del Cava

Els matins d’aquests dos dies es podrà accedir al nou museu del cava ubicat a la Fassina de can Guineu de manera gratuïta, però s’ha de fer una reserva prèvia. 


Una vegada completada la primera fase de la museologia del Centre d’Interpretació del Cava (CIC), aquest equipament cultural i turístic s’està posant a punt per a la seva obertura al públic, que tindrà lloc el dies 8 i 9 d’octubre coincidint amb el Cavatast. Abans, però, l’equip de govern de l’Ajuntament ha decidit organitzar dues jornades de portes obertes, de caràcter gratuït, adreçades especialment a la ciutadania de Sant Sadurní, segons que van anunciar aquest dimarts en roda de premsa l’alcalde, Josep Maria Ribas, el regidor de Comerç i Turisme, Jep Bargalló, i el director del Patronat de Turisme, Joan Capellades. Les esmentades jornades seran el dissabte 24 de setembre i el diumenge 25 de setembre, de 10 del matí a 3 de la tarda. Es faran grups de 50 persones per visitar el CIC durant mitja hora i s’ha de fer una reserva prèvia a l’Oficina de Turisme, ubicada al mateix edifici de la Fassina de can Guineu. També es pot fer a través del telèfon 93 891 31 88 o de l’adreça electrònica turisme@santsadurni.cat. 


Després d’aquest cap de setmana que servirà per satisfer la curiositat dels veïns i les veïnes de Sant Sadurní i la resta de la comarca, el Centre d’Interpretació del Cava abordarà l’obertura oficial amb motiu del Cavatast. Així, els dies 8 i 9 d’octubre, de 11 a 2 del matí i de 4 a 7 de la tarda, es podrà accedir a l’equipament museístic de la Fassina pagant els preu de l’entrada que va fixar l’Ajuntament. L’entrada general té un cost de 3 €, mentre que els jubilats, els nens i nenes entre 6 i 12 anys, els grups de més de 12 persones, els estudiants i les famílies nombroses, hi podran accedir per només 2 €. Finalment, els menors de 6 anys i les escoles de la vila, així com els monitors, guies i mestres acompanyants, hi podran entrar gratuïtament. Durant aquests dos dies, igual que en el cas de les jornades de portes obertes, es faran grups de 50 visitants cada 30 minuts i, prèviament, s’ha de fer una reserva prèvia a l’Oficina de Turisme, presencialment, per telèfon o per correu electrònic. Posteriorment a la celebració del Cavatast, el Centre d’Interpretació del Cava obrirà en el mateix horari que l’Oficina de Turisme, és a dir, de dimarts a divendres, de 10 a 14 i de 16.30 a 18.30, i dissabtes i diumenges, de 10 a 14. 


Segons l’alcalde, aquests propers mesos seran una etapa de rodatge que permetrà identificar el perfil de visitant més interessat en l’oferta del CIC i planificar la promoció del nou museu una vegada estigui completada la segona fase, a partir de la primavera-estiu del 2012. Cal tenir present que el Ministeri de Cultura ha concedit una nova subvenció de 450.000 € per fer algunes adequacions finals de l’edifici de la Fassina i enllestir la museologia de la part de la baixada al Celler Gran i de la zona de la cava. 


Continguts principals del CIC 



El regidor Jep Bargalló, que va fer una visita guiada als periodistes que van assistir a la roda de premsa, va deixar clar que de moment no hi haurà una inauguració del Centre d’Interpretació del Cava, sinó únicament una obertura de l’equipament. El responsable de Comerç i Turisme també va agrair la feina feta per l’anterior equip de govern, i molt especialment per Joan Amat i Esther Parellada, perquè va ser aleshores quan es va donar cos al projecte. “A nosaltres ens correspon la posada en marxa, i el nostre objectiu és que el CIC esdevingui un pol de revitalització enoturística i comercial de Sant Sadurní”, va especificar Bargalló. 


Pel que fa estrictament als continguts, el regidor va parlar de l’atractiu de les taules interactives de caràcter temàtic, amb sis pantalles cadascuna, i amb informació sobre la Fassina de can Guineu, sobre Sant Sadurní d’Anoia com a capital mundial del cava i sobre les excel·lències d’aquest vi escumós tan genuí. Hi ha també una prova de realitat augmentada amb la fil·loxera com a protagonista, que permet observar-ne l’evolució des que és un ou fins a la seva forma alada. Una de les parts més emotives de la visita és la projecció d’un vídeo en tres dimensions dedicat al cava i als sentits. Tot seguit, i de manera sincronitzada, el visitant culmina el recorregut a la sala més espectacular, el lloc on s’ubicava antigament la fassina. Aquí hi trobarà una altra projecció dedicada a la Festa de la Fil·loxera, a més d’un espai ple dels elements més significatius d’aquesta festa (fil·loxera, gegantons, ceps, fil·loxeretes...), així com els gegants i altres materials del folklore local. És l’esclat final de joia i alegria que permet completar la visita vivint la festa que se celebra a Sant Sadurní cada 8 de setembre. 


El regidor de Comerç i Turisme va assegurar que l’objectiu de l’Ajuntament amb el CIC és que els turistes que entrin al museu i després ho aprofitin per visitar les caves, comprar als comerços del centre, dinar en els restaurants i dormir a les fondes i hotels de la vila. “Al darrera del Centre d’Interpretació del Cava hi ha un pla estratègic per situar Sant Sadurní al centre de les rutes enoturístiques del Penedès”, va puntualitzar Jep Bargalló. També va deixar clar que serà una realitat gràcies a l’esforç de moltes persones, i va esmentar especialment al personal del Patronat de Turisme. 


A preguntes dels periodistes, l’alcalde va dir que l’estudi de viabilitat del CIC es va iniciar des del mateix moment que l’Ajuntament ha contractat una empresa per fer una auditoria dels comptes municipals. “Aquestes persones també demanaran dades al Patronat de Turisme i faran aquest estudi”, va assenyalar Ribas. Tant l’alcalde com el regidor de Turisme van deixar clar que el resultat d’aquest estudi serà clau a l’hora de decidir el futur funcionament del Centre d’Interpretació del Cava, que s’haurà d’integrar en la xarxa de museus de Catalunya. Pel que fa a l’execució de la segona fase de la museologia, Ribas i Bargalló van dir que s’espera activar-la el més aviat possible. “Ara el CIC té un recorregut d’anada i tornada, però quan s’hagi completat aquesta segona fase el circuit serà circular”, va explicar Joan Capellades.

Font: Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia

16 de setembre del 2011

Troballes d'interés a l'Abric Romaní de Capellades

Estava fet de fusta, tenia un mànec clarament diferenciat i el van utilitzar els homes de neandertal  que vivien a l’Abric Romaní (Capellades) fa més de 50.000 anys. Els investigadors de l’Iphes (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) que treballen en aquest important jaciment van presentar ahir aquest artefacte excepcional, el més antic que es coneix fet amb fusta del registre arqueològic mundial.


L’eina, que podria servir per fer tasques de recol·lecció o de manteniment de focs, està parcialment carbonitzada i per això s’ha trobat en forma de “negatiu” o empremta (com si es tractés d’un fòssil). La seva forma és semblant a la d’un ganivet actual i s’ha trobat en un estrat especialment ric del jaciment, que conté llars amb restes de fauna, eines de sílex i estris com safates també de fusta.

L’eina descoberta en la darrera excavació és l’últim descobriment que ens parla d’una espècie, els neandertals, amb una estructura social i tecnològica complexa i avançada.

10 de setembre del 2011

La Capella de Sant Joan de Vilafranca acollirà una exposició de fotografies de la nissaga Català

L'exposició dels prestigiosos fotògrafs de la nissaga Català que es presenta amb el títol “La festa vista per tres fotògrafs vallencs: Pere Català Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català Roca” i que fa girar la Fundació Fira Mediterrània de Manresa, s'inaugurarà a Vilafranca, coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, el proper 11 de setembre, a les 20h a la Capella de Sant Joan. La mostra fotogràfica es podrà visitar fins al dia 25 de setembre
La mostra fotogràfica es podrà visitar de l'11 al 25 de setembre, de dimecres a dissabte en horari de 18 a 20 hores i els diumenges de 12 a 14 hores i de 18 a 20 hores. 

Recorregut pel calendari festiu 
La mostra fotogràfica ressegueix el cicle festiu anual a través d'imatges que abasten pràcticament tot el segle XX i ha estat comissariada pel Premi Nacional de Cultura Popular 2009, l'etnòleg i gestor cultural Bienve Moya. L'exposició compta amb fotografies de gran valor artístic i documental, avalades per la qualitat dels seus autors. Moltes de les imatges han estat cedides, per exprés desig de la família, pel Col•legi d'Arquitectes de Catalunya que és qui ostenta els drets d'explotació de les fotografies de Francesc Català-Roca. L'exposició ha estat coproduïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Obra Social de “la Caixa”, l'Institut d'Estudis Vallencs, el Museu de Valls i la Fundació de les Decennals i va ser estrenada a Valls el passat febrer amb motiu de la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. També s'ha exhibit a Solsona, on es va inaugurar coincidint amb la celebració de la setena edició de la Fira del Trumfo; a Lleida, durant la seva Festa Major, coneguda com a festa de Sant Anastasi; a Berga, durant la celebració de les Festes de la Patum, a Llívia, durant la darrera edició de la Festcat, i a Vilanova durant la celebració de la seva Festa Major. 

Més itinerància 
La Fundació Fira Mediterrània de Manresa farà girar l'exposició a d'altres poblacions, completant un recorregut inicial de vuit espais. D'aquesta manera la Casa dels Entremesos de Barcelona l'acollirà del 28 de setembre al 24 d'octubre. També es podrà veure a Manresa, coincidint amb la celebració de la 14a Fira Mediterrània, del 3 al 6 de novembre, a la sala d'exposicions del Casino, on romandrà fins al dia 9 de gener de l'any 2012.