6 de març del 2011

VINSEUM serà al Registre de Museus de Catalunya

Després de vint-i-un anys d’esforç, finalment VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya entrarà a formar part del Registre de Museus de Catalunya, el mapa oficial que inclou els centres museístics que compleixen la normativa establerta per la Llei de museus.
Un informe signat pels tècnics de la Direcció General de Patrimoni Cultural (DGPC) de la Generalitat de Catalunya, lliurat al museu el 2 de març de 2011, exposa el següent:
VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya s’adiu a la definició prevista a la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus, i compleix la normativa prevista al Decret 35/1992, de 10 de febrer, de desplegament parcial de la Llei 17/1990, de 2 de novembre, de museus. En conseqüència, VINSEUM pot ser inscrit al Registre de Museus.”
Aquesta és la conclusió positiva a l’expedient d’inscripció al Registre, un tràmit que es va iniciar el maig de 2010, a petició de la direcció de VINSEUM a la DGPC, amb la recomanació prèvia de qui era el Director General de Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté i del Subdirector General de Museus de la Generalitat de Catalunya, Daniel Solé.
A l’espera que el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, signi l’autorització de l’ingrés i aparegui publicada al DOGC corresponent, VINSEUM veu fet realitat un dels objectius marcats pel seu projecte museològic, que proposa la renovació i adaptació dels serveis del museu a les necessitats actuals de la societat. D’aquesta manera, VINSEUM entén que la inscripció avala un projecte començat per allà l’any 2.000, amb la transformació de l’entitat en Fundació privada, la renovació dels seus òrgans de govern i l’inici de la redacció del projecte que havia de marcar la pauta del procés de transformació vers un equipament modern, obert a tothom i de referència internacional. 
La inscripció al Registre suposa poder accedir a les línies de subvencions destinades als museus inscrits per al desenvolupament d’activitats culturals i de projectes de recerca i de conservació-restauració. Formar part d’aquest llistat que inclou més de 160 museus catalans permet aparèixer en els diferents suports de promoció i difusió de museus catalans que edita periòdicament el Departament de Cultura. A més, com la resta de museus inscrits, VINSEUM tindrà accés al servei d’assessorament i suport tècnic que el Departament ofereix des dels Serveis d’Atenció als Museus.
Amb tot, però, aquesta nova condició de museu oficial suposarà per VINSEUM afrontar el repte de mantenir i incrementar nivell actual d’exigència en els serveis que presta a la societat, ja que periòdicament serà objecte d’una inspecció tècnica per part dels tècnics del Servei de Museus de la DGPC que n’avaluarà el seu funcionament en base a la normativa establerta.
La notícia arriba en un moment clau dins el projecte de transformació del museu, a les portes de reobrir la seu històrica del Palau Reial, a les portes de culminar la primera fase d’obres que preveu la rehabilitació de la Capella de Sant Pelegrí com a sala d’exposicions temporals i el Palau Reial, com a seu que acollirà una nova proposta museogràfica, que no la definitiva, sobre les cultures del vi.
Per últim, VINSEUM vol compartir l’èxit d’aquesta fita amb totes les persones que en el decurs d’aquests vint-i-un anys han contribuït amb temps, esforç i eficàcia a la millora constant del museu, i de manera especial amb Maria Rosa Senabre i César Martín.