14 de febrer del 2011

Recuperats els Goigs de sant Jocund, compatró de Vilafranca

El passat dimecres 9 de febrer, a tres quarts de nou del vespre, a la sala mossèn Joan Vinyeta, va tenir lloc la presentació per part de Gogistes Penedesencs de la recuperació dels goigs a sant Jocund, màrtir, patró de Vilafranca, juntament amb sant Raimon de Penyafort i sant Fèlix.

Abans, a les vuit del vespre, a la basílica de santa Maria va tenir lloc la missa en honor a sant Jocund qui va ser recordat amb la litúrgia pròpia dels màrtirs, ja que el 9 de febrer és sant Jocund.

L'acte de presentació dels Goigs de sant Jocund van tenir la presència de Josep Maria Moragas, president de Gogistes Penedesencs qui va iniciar l'acte recordant que l'entitat celebra el seu desè aniversari i que el goig de sant Jocund és el número 201 de la col·lecció. Moragas va manifestar que “per nosaltres, cada nova edició edició d'uns goigs representa constitueix un motiu de satisfacció. Aquesta satisfacció, al meu entendre és perquè sempre porta implícit nous coneixements gogístics, relació amb persones que tal vegada no coneixíem, enfortir lligams amb d'altres associacions...”. Tot seguit, va agrair la col·laboració de Rosa Maria Martorell per la cessió del goig original, imprès a principis del segle XIX.

L'historiador Daniel Sancho París, que al llarg dels darrers anys ha recollit tota la documentació relacionada amb sant Jocund i Vilafranca, va oferir, en la presentació dels goigs, una xerrada en relació a la figura del sant i dels vincles que, des del 1680 ha tingut amb Vilafranca. Un any més tard, va ser nomenat compatró de la vila. La devoció vilafranquina ha estat vinculada amb la protecció davant de les malalties i plagues que tenien lloc a la vila com l'epidèmia que el 1809 va tenir lloc a casa nostra.