22 de maig del 2008

Nova visita guiada al Refugi del Serral dels Monjos

Aquest diumenge 25 de maig, a les 12h, en el refugi del Serral hi haurà visita guiada a aquest emblemàtic espai del patrimoni bèl·lic de l'aviació durant la guerra civil al Municipi.
El preu de la visita és de 3 €
Us recomano que hi aneu, us agradarà!

18 de maig del 2008

18 de maig: Dia Internacional dels Museus

Avui es celebra a arreu el Dia Internacional dels Museus, una iniciativa impulsada per l'ICOM per obrir i difondre els museus entre el públic general, sovint reaci a entrar en un museu, amb l'organització d'activitats molt diverses.
Fa un parell de setmanes, vaig estar al Museo de la Cultura del Vino Dinastía Vivanco. Està situat a la població de Briones (La Rioja) i ha estat impulsat per unes bodegues privades, que per cert, fa un bon vi.
L'entrada val 7,50 € però el preu s'ho val. Un museu que explica a la perfecció i d'una manera clara i entenedora el procés de la creació del vi: des del cultiu fins a la taula, passant per l'evolució històrica pròpia desde temps immemorials. Tot molt ben presentat, amb objectes i maquinària de tots els temps, uns esquemes molts entenedors, un audiovisuals ben fets i en la mida justa, sense ser excessius ni escadussers.
Però no tant sols el discurs museològic tracta d'aquests temes, també trobem les indústries vinculades al sector del vi com els boters i la indústria del suro. En el viatge pel Museo de la Cultura del Vino pots recórrer també unes sales dedicades a l'art i el vi, amb una fantàstica col·lecció d'obres d'art de tots els temps destacant pintures de Sorolla, Ribera, Mantegna i Picasso.
L'altre gran col·lecció que es pot veure està dedicada al propi "art" d'obrir, servir y beure el vi amb una gran col·lecció de llevataps molt curiosa. La visita finalitza amb una copa de vi com "Déu mana".
En els espais exteriors de la Dinastía Vivanco hi ha l'anomenat "Jardí de Baco", una fantàstica col·lecció ampelogràfica amb una gran quantitat de varietats de raïm que es cultiva arreu.
Si teniu ocasió d'anar, aneu-hi.
Feliç Dia Internacional dels Museus.

7 de maig del 2008

70è Aniversari de la construcció dels Camp d'Aviació dels Monjos del Penedès



Ara fa 70 anys que es va posar en funcionament el camp d'aviació de Santa Margarida i els Monjos. Va ser per aquestes dates quan els primers avions katiuskes van aterrar però, aquest model d'avió va estar molt poc temps als Monjos. Era un avió que necessitava unes pistes molt més llargues de les que hi havia.


A finals del 1937 i principis de 1938 uns rumors van començar a circular pel poble: es faria un camp d'aviació. Els habitants del municipi van tenir una sensació estranya, entre neguit i sorpresa, amb unes dosis de preocupació. La preocupació venia per les terres que eren treballades i que els pagesos haurien de deixar de cultivar. Per això, Pau Jané Figueras, com a president de la Unió de Rabassaires, i Joan Fàbregas Cañellas, com a secretari, van fer un informe relatiu de tots els propietaris i cultivadors de terres que estaven afectades per la construcció del camp i que demanaven una indemnització per ocupar les terres i destruïr els conreus.


La construcció del camp es va realizar marcant el peímetre que tindria l'aeròdrom per procedir després a arrencar els ceps, arbres, conreus i tota aquella petita construcció que fes nosa com marges entre finques.


Al llarg de la guerra civil la presència de l'aviació va ser clau, sobretot durant la batalla de l'Ebre on els aeròdroms del Penedès, i sobretot els dels Monjos, va jugar un paper molt important.


El camp d'aviació dels Monjos abastava una extensió de 50.000 m2 entre els nuclis dels Monjos, la Ràpita i Cal Rubió, amb una lleu pendent cap a l'est del camp.